Hlavní obsah

Pusťte nás domů, prosí ministerstvo Češi v Británii

– Londýn/Praha

Již více než rok neviděly stovky Čechů žijící ve Spojeném království své příbuzné a přátele doma. Teď podepsaly petici, ve které žádají ministerstvo zdravotnictví o upravení podmínek pro návrat do České republiky. Argumentují tím, že by podle platných kritérií měla být Británie zařazena do nižšího stupně rizikových zemí, než nyní je. Státy mimo Evropskou unii totiž považuje česká vláda za vysoce nebezpečné.

Foto: MZVČR

Cestovatelský semafor od 3. května

Článek

Státy jsou na cestovatelské mapě rozděleny do pěti skupin odlišených barvami od zelené až po černou. České ministerstvo všechny státy mimo Evropskou unii hází do pytle těch nejnebezpečnějších, a to nehledě na tamní epidemiologickou situaci, natož proočkovanost populace.

Ráda bych po roce a pár měsících viděla svou rodinu a přátele.
Veronika, signatářka petice<br />

Cestující z Británie (která k lednu tohoto roku evropské struktury definitivně opustila) tak musí nejdříve pátý den po příjezdu na PCR test a do negativního výsledku čekat v izolaci. Když k tomu člověk připočte ještě cenu za povinný test před odletem, návštěva rodiny se tak Čechům žijícím na ostrovech může výrazně prodražit.

Ministerstvo chce opatřeními jen znepříjemnit lidem cestování, stěžují si kanceláře

Zahraniční

Petici za rozumné podmínky pro návrat podepsalo skoro 400 krajanů. Ze vzkazů je patrné, že touha navštívit blízké v Česku je silná. „Ráda bych po roce a pár měsících viděla svou rodinu a přátele,” přeje si například paní Veronika.

Jsem zde zaměstnaná a nemám tolik dovolené na to, abych si mohla dovolit být na obou stranách v karanténě.
Věra, signatářka petice

Mezi signatáři jsou ale i ti, kterým na ostrovech kvůli opatřením někdo „uvízl”. „Mám ve Velké Británii syna. Chci ho vidět. Už to trvá dlouho,” napsala Lenka, která žije v Česku.

Evidentně největší překážkou je pro většinu lidí povinná izolace, respektive finanční náklady s ní spojené. „Jsem zde zaměstnaná a nemám tolik dovolené na to, abych si mohla dovolit být na obou stranách v karanténě,” vysvětluje svou frustraci Věra, která petici rovněž podepsala.

Británie už naočkovala všechny lidi z rizikových skupin

Koronavirus

Logiku v zařazení britského království mezi nejrizikovější státy petenti moc nevidí. „Proočkovanost na vysoké úrovni, školy otevřené, děti se netestují, otevřené restaurace a přitom na mapě vychází Británie jako nejhůře postižená země,” posteskla si Kateřina.

Podle dat by měla být Británie oranžová

Jak Novinky už dříve upozornily, české ministerstvo při kreslení cestovatelské mapy nezohledňuje míru proočkování populace. Kdyby se ministerstvo řídilo kritérii, které si samo určilo ve svém ochranném opatření, spadala by Británie do kategorie středně rizikových zemí označených oranžovou barvou.

Británie za pondělí ohlásila jen jedno úmrtí s covidem

Koronavirus

Podle autora petice Štěpána Kmenta není možné, aby české ministerstvo kvůli brexitu přestalo brát v potaz práva a zájmy Čechů žijící v Británii.

„Posuzovat šíření covidu-19 v zemích EU a EHP (Evropský hospodářský prostor) pro ochranu veřejného zdraví a regulaci cestování je arbitrární, byrokratické rozhodnutí, které zcela ignoruje nezanedbatelný počet občanů (cca 50 tisíc Čechů) žijících ve Velké Británii,” kritizuje postup ministerstva Kment, který na ostrovech studuje.

To ostatně potvrzují i ti Češi, kteří pod peticí zanechali svůj podpis. Kvůli přísným restrikcím si připadají jako „druhořadí občané”.

Reklama

Výběr článků

Načítám