Hlavní obsah

První jarní den v Česku mrzlo. Jaro se bude do našich krajů jen opatrně vkrádat

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První noc astronomického jara byla velmi chladná, mrzlo na všech stanicích v Česku. Rekordy jich zaznamenalo 25. Šumavská Kvilda hlásila po ránu -24,6 stupně.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 21.3.2021Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„Letošní zima byla velmi bohatá na sníh a na nízké teploty. Tato situace byla velmi prospěšná pro krajinu a rostliny. Sníh je příslibem dostatku vláhy. Nadcházející oteplení umožní kvetení jarních rostlin. Odtávající sníh přinese vodu i do podzemí a zásoby do nadcházející sezóny budou výrazně lepší, než tomu bylo v předešlém roce,” uvádí na svém webu Český hydrometeorologický ústav.

Jaro má zpoždění, od půlky týdne už by ale velká zima přijít neměla

Počasí

Z jeho předpovědi na následující týden lze pak vyčíst, že jaro se v Česku začne zabydlovat jen velmi pomalu a opatrně. Se sněhovými přeháňkami se alespoň ojediněle budeme setkávat minimálně i následujících sedm dní, ke konci týdne pak už jen na horách, v nižších nadmořských výškách je vystřídají přeháňky dešťové.

Nejnižší noční teploty budou až do úterka mezi -1 až -5 stupni Celsia, od středy se pak mají zvýšit na +2 až -2 stupně Celsia a v závěru týdne by již neměly klesat pod nulu (6 až 2  stupně Celsia).

Denní teploty se ovšem v průběhu příštího týdne mají postupně den po dni zvyšovat - v pondělí lze očekávat nejvýše 2 až 6 stupňů Celsia, v úterý pak 4 až 8 stupňů Celsia a tak dál až do závěru týdne, kde meteorologové predikují nejvyšší teploty v rozpětí 12 - 17 stupňů Celsia.

Reklama

Výběr článků

Načítám