Hlavní obsah

Průzkum ČSSD: prošla by jen ve třech krajích

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vedení soc. dem. má těžkou hlavu z nadcházejících krajských voleb. Podle informací Práva má ČSSD k dispozici průzkum pro vlastní potřeby, podle kterého by mohla potřebnou pětiprocentní hranici pro vstup do zastupitelstva překročit jenom ve třech krajích ze třinácti. A to v Pardubickém, Jihočeském a Jihomoravském.

Foto: Právo

Předseda ČSSD Jan Hamáček

Článek

V minulých volbách před čtyřmi lety přitom soc. dem. získala své zástupce v celé republice. V pěti krajích – Pardubickém, Plzeňském, Jihočeském, Královéhradeckém a na Vysočině – má hejtmany.

Ačkoli šéf, místopředseda vlády a ministr vnitra Jan Hamáček v krizi mezi lidmi výrazně zabodoval, je nyní otázkou, jak se to může promítnout do výsledků říjnových voleb.

Rakousko od neděle otevře hranice s Českou republikou

Koronavirus

Definitivní podobu kandidátek včetně jejich lídrů zatím soc. dem. nesestavila, v některých krajích ještě nebyly konference, které seznamy schvalují. Jak Právu sdělil volební manažer Michal Hašek, k dispozici budou kandidátky na konci května po jednání stranického předsednictva.

Oranžoví se dobarví

Jisté už ale je, že v některých krajích dřívější čistě oranžové kandidátky „dobarví“ zástupci dalších stran včetně nezávislých kandidátů. Například hejtman Martin Netolický už loni po posvěcení stranou ohlásil vznik nového uskupení s názvem 3PK neboli Pro prosperující Pardubický kraj, kde vedle soc. dem. bude hnutí Společně pro kraj.

Obdobně chtějí postupovat v Královéhradeckém kraji, který vede hejtman Jiří Štěpán. Lídrem kandidátky má být i letos, ale vedle soc. dem. místa na ní obsadí i členové Strany zelených a významné osobnosti z kraje bez stranické příslušnosti.

V jižních Čechách bude v čele hejtmanka Ivana Stránská, která v čele kraje vystřídala v roce 2017 Jiřího Zimolu. V kraji přitom soc. dem. v roce 2016 získala nejvyšší počet hlasů, a to 22,5 procenta. Nyní půjde o to, zda se do boje pustí i Zimola, který si koncem loňského roku zaregistroval nové volební uskupení s názvem Změna 2020. „Vše se dozvíte do konce června,“ odpověděl Zimola na dotaz Práva, zda se svým hnutím půjde do krajských voleb.

Babiš: S Hamáčkem to funguje dobře, zklamala mě Maláčová

Koronavirus

Hamáčkově straně dal v uplynulých dnech vale plzeňský hejtman Josef Bernard. Lídrem kandidátky ČSSD by měl být jeho náměstek Ivo Grüner.

V čele dalších krajských kandidátek by mohli být známí zastupitelé soc. dem. V Moravskoslezském kraji bývalý primátor Ostravy Josef Kajnar, ve Zlínském zastupitelka Taťána Valentová Nersesjan, na jižní Moravě náměstek hejtmana Marek Šlapal, na Vysočině hejtman Jiří Běhounek, v Olomouckém kraji první náměstek hejtmana Jiří Zemánek.

Libereckou kandidátku by mohl vést starosta Janova Dolu Josef Jadrný, v Ústeckém kraji náměstek hejtmana Martin Klika a ve středních Čechách náměstek ministryně práce a sociálních věcí Robin Povšík.

Reklama

Výběr článků

Načítám