Hlavní obsah

Průhledný motýl a další barevní krasavci poletují skleníkem Fata Morgana

Novinky, mak
Praha

Viděli jste na vlastní oči jednoho z nejrychlejších motýlů na světě nebo toho, který by se nejraději vrhl na jakoukoli skleničku s alkoholem? Nejen tyto krasavce budete moci obdivovat na výstavě motýlů v pražské botanické zahradě v Tróji, která potrvá do 8. května.

Tropičtí motýli ve skleníku Fata MorganaVideo: Novinky

 
Článek

Návštěvníci mohou vidět až 40 druhů pestrobarevných motýlu, kteří se prohánějí skleníkem Fata Morgana.

„Ostruháci rodu Charaxes nejenže patří k nejrychleji létajícím motýlům, ale mají i vybrané stravování. Rádi si smlsnou na levhartím trusu. Návštěvníci v tropickém skleníku Fata Morgana uvidí i sovího motýla Caligo memnon. Jeho nápadné skvrny na spodní části zadních křídel slouží k zastrašování nepřátel. Když motýl křídla rychle zavře, odstraší predátora, který by si jinak na chutném soustu rád smlsnul. Ještě že se k nám do skleníku nemůže se skleničkou alkoholu, Caligo memnon by neodolal,“ láká na zajímavé exempláře Eva Smržová, kurátorka výstavy.

Foto: Botanická zahrada

Bezbarvý motýl Methona confusa. Na průhledných křídlech jsou viditelné pouze žilky a černé okraje.

Letos je poprvé k vidění bezbarvý motýl Methona confusa, který má průhledná křídla s viditelnými žilkami a černými okraji. Rozpětí křídel je v průměru čtyři centimetry.

Motýl martináč s největší plochou křídel na světě nesmí chybět

Zhruba 1700 motýlů s různobarevným zbarvením přicestovalo ještě v podobě kukel z motýlí farmy v anglickém Stratfordu nad Avonou. Další ještě přicestují, celkem jich bude asi 4500. Návštěvníci si tak mohou prohlédnout celý proces líhnutí.

Mezi tisícovkami motýlů nesmí chybět ani martináč Attacus atlas. „Plocha křídel tohoto motýla může dosáhnout až 400 cm2. Zajímavý je jejich čich. Samci martináčů mají mnohem hustější tykadla než samice a díky nim je mohou cítit až na několik kilometrů,“ přibližuje tohoto velikána Smržová.

Foto: Novinky

Martináč Attacus atlas s největší plochou křídel na světě.

Patronem výstavy je charitativní organizace Debra, jejímiž klienty jsou lidé trpící nemocí motýlích křídel.

Skleník Fata Morgana je otevřený každý den mimo pondělí.

Reklama

Výběr článků

Načítám