Hlavní obsah

Prozatímní šéf Klimeš se nedostal ani mezi finalisty

Novinky, Jana Perglerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prozatímní ředitel České televize (ČT) Petr Klimeš dostal ve středu v tajném hlasování čtrnácti radních ČT jen šest hlasů a nedostal se tak mezi šestici finalistů výběrového řízení na post generálního ředitele.

Článek

Rada České televize (ČT) v tajném hlasováním ve středu zvolila šest finalistů výběrového řízení na místo generálního ředitele ČT. Jsou to Jana Kasalová, Jiří Franc, Michal Prokop (všichni získali 11 hlasů ze 14), Jan Štern (10), Otakar Kosek (9) a Vlastimil Ježek (8 hlasů). Jana Kasalová je bývalou programovou ředitelkou Primy, momentálně pracuje jako mediální poradkyně ministerstva zahraničí pro vstup do Evropské unie.

Viceprezident Aera Vodochody ing. Jiří Franc, který má ve společnosti na starosti realizaci kontraktů, je mezi šesticí finalistů velkým překvapením. Franc poslední dobou pilně docházel na jednání Rady ČT a byl vícekrát viděn v restauraci Rohlík, kde debatoval mj. i s lidmi z ČT.

Michal Prokop je třetím z kandidátů, kteří v prvním výběru dostali nejvyšší počet hlasů radních. Hudebník, někdejší náměstek ministra kultury za ODA, je v současné době i protagonistou pořadu ČT Krásný ztráty. O Prokopovi probleskla informace, že už má údajně vybraný tým vrcholového managementu České televize, v němž mj. počítá s Petrem Sládečkem, někdejším programovým ředitelem TV Nova a neúspěšným uchazečem o post generálního ředitele ČT. Prokop má v Radě však kromě svých příznivců i méně nakloněné.

Po skončení včerejšího hlasování o užším výběru kandidátů vystoupil radní Zdeněk Forman s překvapivým sdělením, že Prokop ve svém projektu neuvedl časový harmonogram realizace záměrů v ČT, a tudíž je jeho přihláška neplatná. Ostatním radní s tím ale nesouhlasili, i když o tom vzrušeně diskutovali.

Jan Štern pracuje v současné době jako dramaturg v ČT. Býval kdysi velkým kamarádem v listopadu odvolaného generálního ředitele Jiřího Balvína, pak se změnil v jeho odpůrce. Režisér České televize Otakar Kosek patří mezi v užším výběru rovněž mezi překvapivá jméně. Vlastimil Ježek byl generálním ředitelem Českého rozhlasu, momentálně je šéfredaktorem časopisu Naše rodina. Svého času podporoval i politické hnutí Děkujeme, odejděte.

Klimeš to nesl statečně

Šestice finalistů výběrového řízení na post šéfa Kavčích hor nyní absolvuje manažerské a osobnostní testy, stejně jako pohovor u firmy Hofírek Consulting. Pak je čeká veřejná a neveřejná prezentace jejich projektů a cílů na Radě ČT, 26. února by měl být znám nový generální ředitel České televize.

Prozatímní ředitel ČT Klimeš bral své vyřazení statečně. Novinářům suverénně tvrdil, že neví, proč se přízeň Rady k jeho osobě změnila v nepřízeň. "Nejsem si vědom žádné chyby. Za odvoláním brněnského šéfa Zdeňka Drahoše si stojím. Domnívám se, že úterní tisková prezentace projektu restrukturalizace ČT nebyla chybou. Někteří novináři ji totiž pochopili jako mou předvolební akci, ale tak to v žádném případě nebylo."

Klimeš však v úterý prezentoval projekt, který však před řadou měsíců zadal bývalý generální ředitel Balvín a sám na něm také pracoval. Na dotaz Práva, jak se Rada ČT divá, že Klimeš stačil za krátkou dobu svého působení ve funkci prozatímního ředitele učinit nezvratné personální kroky, předseda Rady ČT Jan Mrzena řekl: "Na místo Drahoše bude vypsáno výběrového řízení a on se do něj může znovu přihlásit."

Reklama

Výběr článků

Načítám