Hlavní obsah

Provizorní schody způsobily svár mezi starosty Prahy 7 a Prahy 8

Novinky, Kristýna Léblová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Přívoz mezi pražskými Holešovicemi a Karlínem je u lidí velmi oblíbený, ale bezpečnost by podle starosty Prahy 7 Jana Čižinského měla být na prvním místě. A tak bez jakéhokoliv povolení nechal postavit provizorní schody a zábradlí na území Prahy 8, aby cestující měli bezpečnější přístup na molo.

Provizorní schody způsobily svár mezi starosty Prahy 7 a Prahy 8Video: Novinky

 
Článek

Do té doby byla na tom místě jen vyšlapaná cestička v trávě, která však pro starší obyvatele nejen za deště skýtala nebezpečí zlomených končetin.

Podle starosty Prahy 8 Romana Petruse ovšem Čižinský tím, že nechal schody postavit, jednal protiprávně, protože neměl ani stavební povolení, ani povolení majitele, jímž je pražský magistrát.

Bezpečnost především

Čižinský si z nelegálního postupu nic nedělá, má prý čisté svědomí.

„Obraceli se na nás senioři, že z karlínské strany nemohou z přívozu vystoupit. Když se tedy po dvou letech obnovil přívoz a za tu dobu se nic nestalo, tak jsme s radními postavili provizorní schody a provizorní zábradlí. Doufáme, že to bude brzy nahrazeno řádnými schody a řádným zábradlím,“ řekl Novinkám.

Dodal, že sankcí se kvůli pár tyčím a prkýnkům neobává. Jako správný starosta prý na žádost lidí přece musel něco udělat. Navíc prý už dostal i informaci, že se kvůli nebezpečnému terénu někdo v místech zranil.

Nový druh politiky

„Praha 7 si prosadila přívoz, my jsme chtěli lávku,” uvedl starosta Prahy 8 Roman Petrus.

„Na sociálních sítích nám vyčítali, že jsme nic neudělali, ale není to tak úplně pravda. Připravili jsme veškeré podklady pro lávku, ale technická správa komunikací a Institut plánování a rozvoje to má na stole už skoro tři čtvrtě roku,“ poznamenal Petrus s tím, že už vyčerpal všechny legální kroky k tomu, aby spojil oba břehy Vltavy.

Ironicky pak dodal, že chování starosty Čižinského by mohl být vzkaz pro občany Prahy 7, že když si chtějí na pozemku dělat drobné stavební úpravy, vlastně ani nemusejí chodit na stavební úřad, když ani samospráva nedodržuje zákon.

„Je to nový druh politiky, který je pro staré politiky, jako jsem já, velmi nepochopitelný,“ dodal Petrus.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám