Hlavní obsah

Pro stavbu jediné razítko, slíbila Dostálová

Právo, ČTK, tov

Urychlit a zjednodušit povolování staveb v Česku by měl nový stavební zákon, jehož návrh ve čtvrtek dostane na stůl legislativní rada vlády. Ta ho má projednat během léta, v září by měl jít do Sněmovny, oznámil v úterý premiér Andrej Babiš (ANO).

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO)

Článek

V žebříčku obtížnosti získání stavebního povolení Světové banky je ČR až na 157. místě ze 190 zemí, lépe jsou na tom i mnohé africké země. Podle vládní analýzy přichází česká ekonomika pomalým povolováním staveb ročně o 7,1 miliardy korun.

„Nyní musíme udělat vše, abychom ekonomiku nastartovali po koronavirové krizi. V tom pomohou v první vlně státní investice. Jakmile se firmy postaví na nohy, musí ale přijít také soukromé investice, k tomu bude potřeba mít co nejdříve nový dynamický stavební zákon,“ uvedl Babiš.

Firmy musí vědět, zda mohou stavět

Podle ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (za ANO), jejíž úřad návrh nového zákona připravil, není možné, aby investoři čekali na prosazení svých projektů pět let a u dopravních staveb, jako jsou například nové úseky dálnic, dokonce 13 let a více.

„Tak bychom se z krize nikdy nedostali. Do roka musí firmy vědět, zda mohou stavět, či nikoli,“ tvrdí Dostálová. Podle ní je problémem současné stavební legislativy především roztříštěnost předpisů a stavebních úřadů. Upozornila, že existuje téměř dvacet typů stavebních řízení a deset typů povolovacích procesů, někdy je potřeba až 48 razítek.

„To nový stavební zákon vyřeší tím, že do budoucna bude už jen jedno správní řízení a celé řízení o povolení stavby povede jeden stavební úřad. Výsledkem řízení tak bude u běžných staveb jedno razítko. Celý proces bude navíc digitalizovaný,“ slíbila Dostálová.

V některých případech však zůstane nutné zvlášť vyjádření památkářů, a to u kulturních a národních památek a památkových rezervací. Stejné to bude s Agenturou ochrany přírody a krajiny, jež má mít poslední slovo ve zvláště chráněných územích, jako jsou národní parky.

Začíná stavba kostela. Žhářům je odpuštěno

Domácí

Stavební úřady mají být v první linii zachovány v obcích, což je po dohodě se Svazem měst a obcí oproti původnímu návrhu změna. Státní stavební správa vznikne od krajů výš. Bude 14 krajských stavebních úřadů plus jeden specializovaný pro velké strategické stavby typu dálnic. V čele má stát Nejvyšší stavební úřad.

Návrh čelí kritice

Podle zástupců podnikatelských komor a svazů se ale současný návrh zákona po zapracování připomínek odklonil od původní podoby a situaci ve stavebnictví může místo zjednodušení naopak zhoršit. Hospodářská komora ČR Právu sdělila, že nyní není zcela zřejmé „kolik a jakých razítek“ bude stavebník potřebovat.

„Mám velkou obavu, že místo původně slibované teze jednoho razítka, jednoho úřadu, zrychlení schvalovacího procesu či odstranění byrokratického ping-pongu může přijít na svět pouhá novela stávajícího stavebního zákona, zásadně vzdálená původnímu cíli,“ řekl Právu prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Jiří Nouza.

Upozornil, že původně ambiciózní a správný záměr ministerstva v meziresortním řízení nabobtnal kvůli různým kompromisům a ústupkům ze 170 na 330 paragrafů.

Dostálová: Nový stavební zákon pomůže uzdravit ekonomiku

Domácí

Jak upozornil Pavel Franc, ředitel společnosti Frank Bold Advokáti, ministerstvo upustilo od principu automatického povolení stavebního záměru v případě nečinnosti stavebního úřadu prvního stupně delší 60 dnů, případně 120 dnů. V nynějším návrhu se uvádí, že při nečinnosti úřadu bude pravomoc přesunuta nadřízenému úřadu, čímž hrozí jeho zahlcení, zpomalení procesu a vzniká prostor pro to, aby se úředníci v prvním stupni zbavovali „nepohodlných“ řízení.

Jsme zklamáni, že zatím nedochází k původně avizované integraci všech agend a zjednodušení povolovacích procesů,“ uvedl viceprezident Svazu průmyslu a dopravy František Chaloupecký.

Reklama

Výběr článků

Načítám