Hlavní obsah

Přituhne. Počasí přinese nebezpečí na silnicích

Novinky, fia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Počasí v nadcházejícím kateřinském týdnu sice nepřinese žádné vysoké srážkové úhrny, řidiči však přesto musí být ve střehu, při mrznoucích srážkách hrozí ledovka a komplikací mohou být také mrznoucí mlhy. Teploty po ránu budou padat pod nulu, při vyjasnění až na -6 stupňů, řekla Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamerVideo: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„Po pondělním přechodu frontální vlny bude počasí ovlivňovat tlaková výše, která bude postupovat dále do Evropy východní a kolem které sem bude proudit teplejší vzduch od jihozápadu ve vyšších vrstvách atmosféry a přinese inverzní počasí. Po pátečním přechodu studené fronty se změní proudění na chladné severozápadní,“ přiblížila Honsová průběh počasí v příštích dnech.

„Kateřinský týden přinese nebezpečné meteorologické jevy na komunikace. Při ojedinělých mrznoucích srážkách se bude tvořit ledovka, po ránu a dopoledne mrznoucí mlhy a v pondělí a poté od pátku očekáváme na horách slabé sněžení. O víkendu se bude hranice sněžení snižovat,“ upozornila meteoroložka.

V pondělí bude oblačno až zataženo, od severu bude místy přicházet slabý déšť nebo přeháňky, na horách budou srážky sněhové. Nejvyšší teploty přes den vystoupí na 4 až 8 stupňů.

Na úterý už předpověď hlásí zataženo nízkou oblačností a mlhavo, během dne místy polojasno. Noční teploty klesnou na 0 až –4 stupně, denní maxima se budou pohybovat mezi 3 až 7 stupni.

Ve středu bude zataženo nízkou oblačností a mlhavo, jen ojediněle polojasno. Ojediněle se vyskytne mrznoucí déšť nebo mrholení. Teploty po ránu spadnou na 1 až –3 stupně, přes den vystoupí na 1 až 5 stupňů, při polojasné obloze až na 7.

Také ve čtvrtek bude obloha zatažená nízkou oblačností a bude mlhavo. Ojediněle se objeví mrznoucí déšť nebo mrholení. Jen ojediněle se obloha protrhá na polojasno. V noci se ochladí na 1 až –3 stupně, ale při vyjasnění bude až –6 stupňů. Denní maxima vystoupí na 0 až 4 stupně, při polojasné obloze až na 7 stupňů.

V pátek bude zataženo až oblačno, postupně se na většině území objeví slabý déšť nebo přeháňky. Od vyšších poloh budou srážky smíšené nebo sněhové. Noční teploty klesnou na 2 až –2 stupně. Denní maxima vyšplhají na 2 až 6 stupňů.

V sobotu bude oblačno až zataženo, občas se slabým deštěm se sněhem nebo se sněžením. Jen přechodně bude polojasno. V noci se ochladí na 0 až –4 stupně. Přes den se budou teploty pohybovat mezi 0 až 4 stupni.

V neděli bude oblačno až polojasno, déšť se sněhem nebo sněžení se vyskytne ojediněle. V noci přituhne, bude mráz mezi –2 až –6 stupni. Nejvyšší denní teploty dosáhnou 1 až 5 stupňů.

Foto: Novinky

Řidiči musí být obezřetní. Ilustrační foto

Co znamená „ojediněle“ nebo „místy“
:: Beze zmínky – jev se nečeká, nebo max. na 4 % území.
:: Ojediněle – jev zasáhne 5 % až 29 % území, tedy méně než třetinu.
:: Místy – jev se vyskytne na 30 % až 69 % území, tedy zhruba na polovině.
:: Na většině území – jev se očekává na více než 50 % území, tedy na více než polovině.
:: Bez specifikace – pokud meteorolog řekne „bude sněžit“ bez upřesnění četnosti, znamená to, že se jev se očekává na více než 70 % území, tedy skoro všude.
:: Jasno – obloha je zcela bez mraků.
:: Skoro jasno – 1 až 2 osminy mraků, většina oblohy bez oblačnosti.
:: Polojasno – 3 až 4 osminy mraků, zakryta je polovina oblohy.
:: Oblačno – 5 až 6 osmin mraků, většina oblohy je zakryta.
:: Skoro zataženo – 6 až 7 osmin mraků, obloha je téměř zakrytá.
:: Zataženo – 8 osmin mraků, obloha není přes mraky vůbec vidět.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám