Hlavní obsah

Připomínka mobilizace a nasvícení bunkru v pohraničí pohledem z dronu

Právo, Denisa Doležalová
Aktualizováno

Bolestnou českou minulost si v sobotu v noci připomnělo několik tisíc lidí v betonových bunkrech v českém i slovenském pohraničí. Nadšenci z klubů vojenské historie i muzeí totiž akcí Světla nad bunkry připomněli výročí mobilizace z roku 1938. Do akce se zapojilo přes 300 pevností. Na přípravu akce i samotné nasvícení jednoho z bunkrů se můžete podívat na videu, které natočil dron u Zhoře na Plzeňsku.

BEZ KOMENTÁŘE: Světla nad bunkry u Zhoře na PlzeňskuVideo: pro Novinky Martin Pospíšil, Novinky

 
Článek

Vojenská pohraniční opevnění ve 20 hodin spojil světelný řetěz. Lidé k nasvícení pevností využili světlice, baterky, reflektory ale i zapalovali vysoké vatry, jinde pomohli s nasvícením třeba i dobrovolní hasiči.

„Akce se koná k připomenutí vyhlášení mobilizace, která byla 23. září 1938 v 10 hodin večer. Do 24 hodin už bylo nastoupeno vlastně 80 procent záloh, byli to muži do 40 let věku. Nastoupilo kolem jednoho miliónu a 250 tisíc mužů. Síla byla v tom, že všichni měli velké odhodlání bránit svou vlast, nejen tedy armáda, ale i civilní obyvatelstvo,“ popsala Právu ředitelka Slezského muzea Jana Horáková.

Dodala, že zvláštností této mobilizace bylo to, že proběhla naprosto organizovaně, v klidu a bez paniky. „Zajímavostí je, že armáda tehdy měla k dispozici přes milión střelných zbraní, 350 tanků, 950 letadel, 200 tisíc koní a 36 tisíc povozů. Do 48 hodin od vyhlášení mobilizace byli nastoupeni všichni. Pak ale přišlo 30. září to zklamání v podobě podpisu Mnichovské dohody a všichni nastoupení se museli vrátit domů. Na to obrovské zklamání veteráni velmi vzpomínají,“ upozornila Horáková.

Foto: Pro Novinky.cz Jaromír Knotek, Novinky

Úsek Domašov

Foto: Pro Novinky.cz Libor Hranický, Novinky

MO-S 21 Jaroš

Například k pevnosti Alej v Hlučíně-Darkovičkách dorazila v sobotu večer zhruba stovka lidí, aby si velkou událost naší historie připomněli. Organizátoři zde bunkr osvítili vysokým ohněm, nasvíceny ale byly i střílny bunkru. Nakonec se návštěvníci mohli podívat i do samotných útrob pevnosti.

„Přišli jsme i se dvěma dětmi, abychom jim naše dějiny ukázali. Myslím, že takto se jim to do paměti vryje nejlépe. Zaujalo je to. Je odsud vidět i svítící bunkr Obora, snad uvidíme i Orla a Štipku,“ svěřil se Právu mladý tatínek Ondřej, který s rodinou přijel z Děhylova.

Foto: Pro Novinky.cz Richard Witosz, Novinky

MO-S 30 Dolní dvoják.

„Takové akce jsou moc prospěšné. Jsou atraktivní a za druhé se člověk dozví nové a zajímavé informace o dějinách kraje a země, kde žije,“ reagoval zase Jiří Kovář, který do Hlučína dorazil z Ostravy.

Poprvé se podobná akce nazvaná Světla nad bunkry konala letos v květnu při příležitosti osvobození republiky v roce 1945. Tehdy byly nasvíceny dvě stovky bunkrů. Nadšenci se svolávají na sociálních sítích, kde domlouvají i konkrétní organizaci.

Československo vybudovalo ve třicátých letech minulého století na svou ochranu před vnějším nepřítelem nejdokonalejší pevnostní systém v Evropě. První betonová pevnost byla vystavěna za pouhých několik dní v Bohumíně s označením MOS 2.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám