Hlavní obsah

Případ smrti při rallye: Za újmu odpovídá i provozovatel auta, potvrdil Nejvyšší soud

Odpovědnost za nemajetkovou újmu, která vznikne po havárii závodního vozu, má nejen pořadatel závodu, ale rovněž provozovatel auta. Svým verdiktem to potvrdil Nejvyšší soud (NS), který řešil případ nehody při rychlostní zkoušce Barum Czech Rallye Zlín z roku 2012. Auto tehdy vyletělo z trati a usmrtilo diváka.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Kauzu řešily Okresní a Krajský soud v Plzni. Vdova i dcera zemřelého diváka vysoudily od provozovatele vozidla jako náhradu nemajetkové újmy každá 240 000 korun. Auto podle verdiktu havarovalo po chybě řidiče. Pořadatel závodu se při vytyčování trati nedopustil pochybení, usmrcený muž stál v prostoru vymezeném pro diváky.

Plzeňské soudy dospěly k závěru, že automobil neztrácí charakter motorového vozidla ve smyslu občanského zákoníku jen tím, že je použit k závodu. Jeho provozovatel proto i při rallye odpovídá za škodu vzniklou zvláštní povahou provozu automobilu.

Podle dovolání plzeňské společnosti za škodu odpovídá jen pořadatel závodu. Rychlostní zkouška slouží k maximálnímu využití potenciálu závodního automobilu, vybočení vozu z dráhy lze očekávat, proto prý nejde o běžné užití dopravního prostředku, ale o zvlášť nebezpečný provoz.

Na Barum rallye vjelo auto do diváků, jeden člověk zemřel

Krimi

Nejvyšší soud však nyní verdikt potvrdil. „Vůz sice v danou chvíli nesloužil k přepravě osob nebo zboží z místa na místo, ale k provozování motoristického sportu při automobilové soutěži, to však vůz nezbavovalo jeho povahy motorového vozidla, které je nadáno vlastnostmi, pro něž je jeho provoz pokládán zákonem za nebezpečný,” stojí v rozhodnutí Nejvyššího soudu, které je dostupné na úřední desce.

Havárie vedla k předčasnému ukončení závodu. Tragédie se udála u Žlutavského lomu při „erzetě” Halenkovice. Auto v rychlosti zhruba 160 kilometrů za hodinu vyletělo ze silnice, kutálelo se a dostalo se do divácké zóny.

Reklama

Související články

Tragická nehoda ukončila Rallye Krkonoše

Po vážné nehodě na Rallye Krkonoše v neděli zemřel pětatřicetiletý automobilový jezdec Miloš Vágner. Jeho navigátor Petr Gross, někdejší účastník mistrovství...

Výběr článků

Načítám