Hlavní obsah

Primátor Hřib nastoupil jako dobrovolník na covidové oddělení vinohradské nemocnice

Novinky, Kristýna Léblová, dul

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Primátor hlavního města Prahy Zdeněk Hřib (Piráti) nastoupil v úterý coby dobrovolník na centrální příjem covidových pacientů v pražské Fakultní nemocnici Královské Vinohrady (FNKV). Hřib, který má lékařské vzdělání, ale medicínské praxi se nevěnoval, by měl na oddělení pomáhat ve svém volném čase. Povinnosti primátora hodlá vykonávat i nadále.

Primátor Hřib nastoupil jako dobrovolník na covidové oddělení v nemocniciVideo: Novinky

 
Článek

„Nastupuji na pavilon S ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady na centrální covidní příjem. To znamená, že tam přichází pacient, který má podezření na covid, ale ještě nedorazily laboratorní výsledky,“ uvedl primátor před nástupem na svou první směnu.

Dodal, že jeho náplní bude hlavně vstupní vyšetření pacientů a jejich dokumentace. V nemocnici by měl zatím sloužit dva týdny, nevyloučil však i delší dobu podle aktuální situace.

Plivnutí do tváře zdravotníkům. Hygiena přišla zkontrolovat do nemocnice přetíženou covidovou jednotku

Domácí

V bílém plášti po 15 letech

Hřib vystudoval v roce 2006 všeobecné lékařství na 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy. Medicínské praxi se však věnoval jen během stáží na škole. Pracovat do nemocnice se tak primátor vrací po patnácti letech.

„Přistupuji k tomu skutečně s obrovskou pokorou a respektem a pevně doufám, že skutečně tohle motivuje i další lidi, kteří by mohli jít pomoci do nemocnic,“ dodal s tím, že bude pracovat v odpoledních směnách a převážně ve svém volném čase. Nadále hodlá vykonávat i povinnosti primátora.

Foto: Prokop Laichter

Zdeněk Hřib nastoupil jako dobrovolník do nemocnice na pražských Vinohradech.

Primátorův krok vyvolal kritiku zejména v řadách pražských opozičních politiků. Podle nich by se měl Hřib naplno věnovat práci na magistrátu, jeho dobrovolnou službu v nemocnici považují za populistické gesto.

Ředitel FNKV Petr Arenberger nicméně Hřibovu pomoc vítá: „Vnímáme jeho rozhodnutí jako velmi motivující pro všechny lékaře, zdravotní sestry a další zdravotnický personál. Každá ruka je důležitá.“

Počet pacientů se ztrojnásobí

V Česku bylo k neděli v nemocnicích hospitalizováno 5613 osob, z toho 828 se nacházelo v těžkém stavu. Ve FNKV je nyní podle ředitele hospitalizováno 85 pacientů, 15 z nich na ventilacích. Předpokládá však, že v následujících týdnech se počet pacientů může ztrojnásobit.

„Směrná čísla jsou téměř trojnásobná. Pro nás to znamená, že minimálně třetina nemocnice se bude využívat pro covidové pacienty,“ uvedl Arenberger s tím, že už nyní v nemocnici pomáhá na 150 mediků. V případě naplnění prognóz ministerstva zdravotnictví ohledně nárůstu počtu nakažených by pak podle něj potřebovali nejméně dalších 150 pomocných lékařů, sester a dalších zdravotníků.

Vyléčení politici darují krevní plazmu, nemocnicím dochází

Domácí

„Myslím si, že většinu těch, kteří přijdou nabídnout pomoc, rádi uvítáme,“ dodal Arenberger.

Nedostatek zdravotního personálu i dostupných lůžek pociťují nemocnice ve většině krajů. Vláda tak úterý přistoupila k stejnému kroku jako na jaře a nařídila nemocnicím omezit výkon neakutní péče, čímž by se měla uvolnit další lůžka pro nemocné s covidem-19.

Reklama

Výběr článků

Načítám