Hlavní obsah

Příběh amerického osvoboditele oživil vnuk

O válce odmítal americký veterán Matt Konop mluvit. Pozoruhodný příběh muže s chodskými kořeny, jenž se podílel i na osvobození Domažlic, ožil až díky jeho vnukovi Patricku Dewanovi.

Foto: Muzeum Chodska v Domažlicích, Právo

Oslavy konce války. Lidé v Domažlicích nesou na ramenou Matta Konopa.

Článek

Ten o svém dědečkovi vytvořil divadelní hru Accidental Hero (Náhodný hrdina), s níž tento týden opět zavítá na západ Čech. Ještě předtím však umělec obdrží od města pamětní medaili.

Ikonická fotografie

Ačkoli se Matt Konop narodil ve Stangelville ve Wisconsinu, jeho prarodiče pocházeli z Chodska.

„V šedesátých letech devatenáctého století odešli do Ameriky za lepším živobytím. Doma spolu rodina stále mluvila česky, takže Matt češtinu ovládal,“ uvedla historička Kristýna Pinkrová.

Konop za války nastoupil k 2. pěší divizi a mimo jiné se účastnil vylodění v Normandii.

„Právě jazykové znalosti později využil jeho velitel Walter M. Robertson. Když americká armáda začala osvobozovat západní Čechy, poslal ho velitel jako předvoj,“ vysvětlila Pinkrová, jež pracuje v domažlickém muzeu.

Historii otevřela krabice z půdy

Obyvatelé Klenčí pod Čerchovem i okolních obcí byli ohromeni, že přijel americký voják, který na ně promluvil jejich mateřštinou.

„Okamžitě si tím získal jejich srdce. Ikonickou se stala fotografie zachycující Konopa, jehož lidé na náměstí vyzdvihli na ramena a nesli jako hrdinu, který jim vrátil svobodu,“ uvedl mluvčí domažlické radnice Josef Babor.

Historik: Rozhodnost generála Moravce nastartovala český odboj

Domácí

Snímky z května 1945, jež pořídil Josef Douba, skončily v tamním muzeu. Americký veterán však po válce odjel zpátky za oceán a jeho příběh zůstal dlouhá léta skrytý.

„Nikomu o svých zážitcích nechtěl vyprávět, ani svým nejbližším, i když ho přemlouvali. Až dvacet let po jeho smrti našla vnučka Jane ve sklepě krabici a v ní válečný deník,“ popsal Babor.

Úspěšná divadelní hra

Zápisky pak posloužily jako inspirace pro divadelní hru Accidental Hero, kterou napsal vnuk Patrick Dewane.

Hra má úspěch nejenom ve Spojených státech amerických, ale také v České republice. Lidé ji mohou znovu zhlédnout tento čtvrtek v domažlickém kině Čakan od 18 hodin.

„Je to silné a dojemné umělecké dílo. Jsem moc ráda, že Patrick Dewane dostane od města pamětní medaili. Právě díky němu jsme se o Mattu Konopovi, jehož odkaz nese, dozvěděli tolik zajímavostí,“ uzavřela Pinkrová.

Reklama

Výběr článků

Načítám