Hlavní obsah

Nespokojenost s politickou situací za poslední měsíce prudce roste

Novinky, jas
Aktualizováno

V posledních měsících roste nespokojenost s politickou situací. Od dubna se podíl nespokojených zvýšil o osm procentních bodů na 46 procent. Plyne to z červnového šetření CVVM, které řešilo i důvěru ústavním institucím.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj nespokojenosti se současnou politickou situací v ČR

Článek

S politickou situací je aktuálně spokojena pětina lidí, 31 procent lidí má ambivalentní pocity a 46 deklaruje nespokojenost. Více jich bylo naposledy loni v červnu (49 procent). Tehdy byla u moci první vláda Andreje Babiše, která neměla důvěru Sněmovny.

„Za poslední dva měsíce se tak podíl nespokojených zvýšil o osm procentních bodů, což patrně odráží aktuální vnitropolitické turbulence spojené s výměnami na postech ministrů a protivládními demonstracemi,” uvedla agentura a zároveň připomněla, že meziročně se hodnocení politické situace téměř nezměnilo a stále je výrazně lepší než v letech 2012 a 2013, kdy bylo nespokojeno kolem 80 procent lidí. Tehdy byla u moci vláda Petra Nečase.

Hodnocení politické situace
duben 2019květen 2019červen 2019
spokojeno212120
ani spokojeno, ani nespokojeno383331
nespokojeno384246
zdroj: CVVM

Průzkum se zabýval důvěrou ústavním institucím. Nejvyšší důvěře se tradičně těší starostové a obecní zastupitelé, jimž věří 64, respektive 63 procent dotázaných. Prezidentovi důvěřuje necelá polovina lidí. Krajským zastupitelům věří 46 procent lidí, hejtmanům 44 procent dotázaných. Vládě deklarovalo důvěru 39 procent lidí, Senátu 33 a Sněmovně 29 procent respondentů.

Prezidentovi důvěřuje 49 procent lidí, nedůvěřuje mu 48 procent, to je nejvíce od loňského října.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj důvěry v prezidenta Miloše Zemana

„Častěji prezidentovi důvěřují či méně nedůvěřují lidé ve věku od 60 let výše, důchodci, obyvatelé Moravy a zejména Jihomoravského a Moravskoslezského kraje,” popsala agentura s dovětkem, že prezident boduje rovněž u katolíků a voličů ANO, ČSSD a KSČM.

„Naopak nižší důvěru nebo vyšší nedůvěru k prezidentovi vykazují dotázaní ve věku do 45 let, absolventi vysokých škol, podnikatelé či samostatně činní, nižší odborní pracovníci, obyvatelé Čech a zejména pak Pražané,” upřesnilo CVVM a doplnilo, že hlavě státu nevěří ani voliči ODS, TOP 09 a Pirátů.

Ve srovnání s květnovým průzkumem doznala důvěra u všech institucí pouze kosmetické změny, neboť jde o výkyvy do tří procentních bodů.

Průzkum proběhl od 8. do 17. června a zapojilo se do něj 1024 respondentů.

Anketa

Jste spokojeni se současnou politickou situací v ČR?
Ano
14,4 %
Ne
85,6 %
Celkem hlasovalo 4538 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám