Hlavní obsah

Vojáci, nazdar! Prezident Zeman zajel do Prostějova na slavnostní nástup pluku

Právo, Novinky, jas, pem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prostějov
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman se v úterý v Prostějově zúčastnil slavnostního nástupu 53. pluku průzkumu a elektronického boje. Při této příležitosti jednotce propůjčil bojový prapor a čestný název 533. prapor bezpilotních systémů generála in memoriam Josefa Dudy.

Záznam: Příjezd prezidenta Miloše Zemana na nástup 53. pluku Video: ČTK

 
Článek

Zeman ocenil, že zaváděním dronů a dalších prostředků se do výzbroje české armády dostávají zbraně 21. století a že nedochází „například k obnovení infanterie (pěchoty) s důvodem, že koně jsou krásná zvířata”. „Je to sice pravda, ale na jezdectvo (kavalerie) bych neměl spoléhat,” dodal záhy.

Bezpilotní systémy jednotka využívá k provádění bojových i nebojových operací. Své uplatnění nacházejí především u průzkumu prostorů a objektů v týlu nepřítele nebo v prostorech silně bráněných nepřátelskou protivzdušnou obranou.

Zeman za drony, které patří mezi bezpilotní prostředky, v minulosti opakovaně lobboval na velitelských shromážděních armády. Tuto svou snahu připomněl i v úterý. Upozornil například na bojová nasazení dronů na misi v Afghánistánu.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Prezident republiky Miloš Zeman (uprostřed vlevo) se zúčastnil slavnostního nástupu 53. pluku průzkumu a elektronického boje u příležitosti propůjčení bojového praporu a čestného názvu generálmajora Josefa Dudy 533. praporu bezpilotních systémů.

Prezident vzpomněl i na „nedávnou návštěvu Izraele” v roce 2018, kde se seznámil s obřím dronem o velikosti dopravního letadla v ceně tří miliard korun. K ministru obrany Lubomíru Metnarovi (za ANO) pak vrchní velitel armády pronesl, že by jeho pořízení v případě „volných prostředků” uvítal.

Ministerstvo vyčlenilo na nákup bojových dronů v letech 2023 až 2027 celkem 1,5 miliardy korun. Armáda má dosud pouze průzkumné bezpilotní prostředky, bojové drony by mohly nést i výzbroj a mohly by být v případě potřeby určeny k boji.

Podle Metnara prapor bezpilotních systémů svým názvem, a především svou technikou naplňuje trendy 21. století. „Moderní armády budou stále více založené na automatizovaných a informačních systémech. Jsem rád, že v tomto směru držíme krok. V letech 2023 až 2027 plánujeme rozšířit nynější průzkumné vybavení praporu o taktické víceúčelové drony, které jsou schopny nést výzbroj,” prohlásil v Prostějově v proslovu vojákům ministr.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám