Hlavní obsah

Prezident Zeman jmenoval Kulhánka ministrem zahraničí. Rusko vynechal

Novinky, ber, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman ve středu jmenoval Jakuba Kulhánka (ČSSD) ministrem zahraničí. Kulhánek tak nahradil minulý týden odvolaného Tomáše Petříčka (ČSSD). Post šéfa české diplomacie v mezičase zastával vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Prezident Zeman jmenoval Jakuba Kulhánka ministrem zahraničíVideo: ČTK

 
Článek

Kulhánek jmenovací dekret přijal z rukou prezidenta, který přijel na invalidním vozíku, na nějž se přesunul kvůli neuropatii dolních končetin.

„Je před vámi těžký úkol, jehož podstatou je hájení národních zájmů ČR,” připomněl prezident. Zeman apeloval, aby se národní zájmy neztotožňovaly s nacionalismem. Zeman zmínil rovněž nezbytnost ekonomické diplomacie.

„Řiďte se vlastním rozumem a radami skutečných odborníků,” popřál Zeman novému ministrovi.

Ve svém krátkém vystoupení se zcela vyhnul zmínce o aktuální krizi mezi ČR a Ruskem v souvislosti s výbuchy ve Vrběticích, do nichž byli zapojeni ruští zpravodajci.

Kulhánek patří k dlouholetým spolupracovníkům špiček sociální demokracie, radil bývalému premiérovi Bohuslavu Sobotkovi a nyní patří do nejbližšího okolí Hamáčka.

Od poloviny července 2018 pracuje jako Hamáčkův náměstek na ministerstvu vnitra, dříve byl jeho poradcem, když Hamáček předsedal Sněmovně.

Je to slušný kluk, říká Babiš o Kulhánkovi

Domácí

Jako náměstek pracoval také na ministerstvech obrany a zahraničí. Působil i v čínské společnosti CEFC Europe. Kvůli tomu jeho nominaci kritizovala opozice.

Na post ministra zahraničí byl Kulhánek nominován poté, co funkci odmítl nynější ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Odvolání Petříčka navrhl Hamáček, když nad ním zvítězil ve volbě stranického předsedy. Zdůvodnil to tím, že ČSSD musí působit jednotně, ihned poté se ale strana ještě více rozhádala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám