Hlavní obsah

Prezident podepsal zrušení povinné maturity z matematiky

Praha
Aktualizováno

Povinná maturita z matematiky od příštího roku zavedena nebude. Maturanti budou moci tak jako dosud dát přednost zkoušce z cizího jazyka. Změnu přinese novela školského zákona, kterou ve středu podepsal prezident Miloš Zeman, sdělil jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Novela také znamená, že státní část maturit se omezí jen na didaktické testy. Ústní a písemné maturity z jazyků se přesunou zpět do škol.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Ministr školství Robert Plaga (ANO) zrušení povinné maturity z matematiky prosadil s tím, že je nejprve třeba proměna výuky tohoto předmětu.

Matematiku si loni na jaře vybrala zhruba pětina maturantů, ale 15,5 procenta z nich neuspělo. Bylo to o 6,3 procentního bodu méně než předloni. V předešlých letech neúspěšnost v matematice stoupala. Letos didaktický test z matematiky u maturit nezvládlo 17,5 procenta studentů. Společnost Cermat to zdůvodnila tím, že z matematiky chtělo maturovat více studentů než loni.

Maturitní testy z matematiky i češtiny dopadly o něco hůř než loni

Věda a školy

Novela počítá také s tím, že Cermat bude muset po maturitách zveřejnit zadání jejich společné části a rovněž správná řešení zadaných úloh. Stejnou povinnost bude mít Cermat i v případě přijímacích zkoušek na střední školy.

Zákaz mobilů

Školy novelou zároveň získaly právo zakázat žákům používání mobilních telefonů nebo jiných elektronických zařízení.

Plán zrušit povinnou maturitu z matematiky hodnotili už dříve někteří kritici jako populistický. Záměr naopak v uplynulých měsících podporovaly Unie školských asociací CZESHA, unie a konfederace zaměstnavatelských svazů a Česká středoškolská unie. Proti se vyslovila Asociace ředitelů gymnázií či Svaz průmyslu a dopravy.

Matematika je rovnocenná češtině a cizímu jazyku, měla by být u maturity povinná, soudí matematička

Věda a školy

Se zrušením chystané povinnosti nesouhlasí ani předsedkyně Jednoty českých matematiků a fyziků (JČMF) Alena Šolcová. Matematika je podle ní rovnocenná češtině a cizímu jazyku, proto by podle jejích slov měla být u maturity povinná.

Reklama

Související články

Povinná maturita z matematiky se ruší

Povinná maturita z matematiky, která měla být původně už v roce 2021, se ruší. Studentům tak zůstává možnost vybrat si mezi cizím jazykem a matematikou. Ve...

Výběr článků

Načítám