Hlavní obsah

Přepískl jsem to, uznal podnikatel a vrátí obcím peníze inkasované za nechtěnou službu

Právo, miv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Datatrade, která hromadně obeslala stovky obcí s fakturou za nevyžádané služby, posílá starostům omluvu a vrací jim peníze. Učinila tak poté, co věc začalo řešit Sdružení místních samospráv ČR a informoval o něm i deník Právo.

Foto: Profimedia.cz

Podnikatel vyzýval obce k uhrazení částek ve výši od 1300 do dvou tisíc. Ilustrační foto

Článek

„Uvědomil jsem si, že připomínky na nabídku služby jsou opravdu přes čáru a že jsem to přepískl,“ napsal Právu jednatel společnosti Ivan Potocký.

Právo v sobotu informovalo o případu, který začalo řešit Sdružení místních samospráv (SMS ČR). Stovky obcí v celé zemi dostaly faktury za služby, které podle starostů nečerpaly a ani nepožadovaly. Platit měly za to, že údaje, které mají na obecních webových stránkách, nabízí soukromý portál obce.info. Ten obsahuje základní informace o obcích, kontakty, vedení úřadů a zastupitele, k tomu mapové podklady, tedy vesměs stejné věci, jaké jsou na jejich vlastních stránkách.

Poté, co první starostové informovali o e-mailových výzvách uhradit částky ve výši od 1300 do dvou tisíc, začalo sdružení jednat. Obeslalo obce, aby sdělily, které výzvu dostaly, a bylo možné zjistit počet případů. Bylo jich několik set.

Doslova nálet na obce

„Je to doslova nálet na obce. Jen ve čtvrtek jsme dostali kolem tří set e-mailových upozornění starostů, že se toto děje. Proto oslovujeme všechny obce, abychom měli přesný přehled, o kolik případů jde,“ uvedla výkonná ředitelka SMS ČR Darina Danielová. Jak uvedla, fakturované částky v drtivé většině případů nepřesahují dva tisíce korun.

„Díky této výzvě a díky medializaci problému došlo k rychlé nápravě – již dnes máme od desítek starostů a starostek potvrzeno, že se s nimi firma spojila a za dopisy se omluvila, případně již uhrazené faktury řeší dobropisem. Je to jeden z příkladů, že zájmy samospráv je možné účinněji hájit, pokud postupujeme společně,“ řekl předseda SMS ČR Stanislav Polčák.

Nebyl to první pokus

V případě zaslání faktur za zařazení a vstup do portálu obce.info společností Datatrade se jednalo v relativně nepříliš dlouhém časovém odstupu o druhý pokus obohatit se na úkor obcí.

Předchozí měl na svědomí muž, profesí specialista na problematiku ochrany osobních údajů (GDPR), který zahlcoval obce hromadnými nepodstatnými dotazy a čekal na jejich pochybení, aby se pak mohl domáhat odškodnění. Také specialista na GDPR po medializaci případu od dalšího pokračování ustoupil a volil řešení záležitosti dohodou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám