Hlavní obsah

Přejmenované trhy v Mostě přitahují veřejnost i pozornost policistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Most

Zimní farmářské trhy v centru Mostu denně navštíví stovky lidí, o víkendu je neodradilo ani nevlídné počasí. Na dodržování vládních nařízení proti šíření covidu dohlížejí policisté a hygienici. Evidují již desítky porušení platných pravidel. Farmářské trhy nahradily tradiční, vánoční, které vláda kvůli sílící epidemii zakázala.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Lidé postávají a popíjejí svařené víno nebo horkou medovinu.

Článek

Program „farmářských“ trhů nenabídne sice velké hudební koncerty, nicméně menší kulturní vystoupení i prodejní sortiment zboží zůstávají stejné podle prvotního, „vánočního“ plánu až do 6. ledna.

Vedení Mostu odmítá, že by bleskovým přejmenováním trhů obešlo opatření vlády zakazující vánoční trhy, které primátor města Jan Paparega (ProMost) označil za hloupé. Farmářské trhy mají podle něj v Mostě tradici.

Vánoční trhy v centru Prahy vesele pokračují

Ekonomika

Místní rozhodnutí magistrátu kvitují. „Jsem ráda, že se postavil proti nesmyslnému nařízení. Tady venku na čerstvém vzduchu je určitě mnohem menší šance, že se lidé covidem nakazí, než někde v obchoďácích, které praskají ve švech a které vláda vůbec neřeší. Je to na hlavu postavené,“ rozčílila se paní Hanka. Žena ve středním věku si na trhy přišla pro vánoční propriety, domů si nesla svícen a jmelí.

Pan Vladimír Nový pojal návštěvu trhů jako adventní procházku s vnuky. „Koupíme nějaké dobroty s sebou domů a něco si dáme i tady. Kluci asi trdelník a já určitě svařáček,“ řekl Právu upovídaný šedesátník.

Svařené víno, horkou medovinu nebo čaj popíjela v chladném sobotním odpoledni většina příchozích. Na odbyt šly také langoše nebo třeba klobásy. Lidé postávali v hloučcích a bavili se o přípravách na Vánoce, ale i o současné pandemické situaci.

I přes zákazy trhů se v Praze najdou kouzelná místa s vánoční atmosférou a svařeným vínem

Vánoce

Právě častá konzumace na vánočních trzích byla hlavním důvodem, proč je vláda pro letošek nepovolila, s tím, že jde o potenciální semeniště viru. Jejich nahrazení různými alternativami se nelíbí jak ministerstvu zdravotnictví, tak hygienikům.

Není proto divu, že se na mostecké trhy zaměřili. „Pravidelně kontrolujeme, zda prodejci i návštěvníci dodržují platná pravidla,“ řekla Právu ředitelka krajské KHS Lenka Šimůnková.

Na dodržování vládních opatření dohlížejí na trzích také policisté. „Každý den od soboty 27. listopadu evidujeme na dvě desítky případů porušování vládních nařízení. Zjištěná porušení v souladu se zákonem oznamujeme na příslušné správní orgány k dalšímu projednání,“ řekla Právu krajská policejní mluvčí Veronika Hyšplerová s tím, že v jiných městech v Ústeckém kraji pořadatelé trhů opatření dodržují.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám