Hlavní obsah

PŘEHLEDNĚ: Nové covidové kompenzace

Sněmovna ve středu ve stavu legislativní nouze schválila trojici kompenzací v souvislosti s opatřeními v boji proti covidu-19. Všechny návrhy musí ještě projednat Senát a podepsat prezident.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Lidé v Praze v úterý 24. března 2020. Kvůli koronaviru stále platí karanténa a plno omezení.

Článek

Krizové ošetřovné

Ošetřovné má podle schváleného návrhu opět činit 80 procent základu výdělku místo běžných 60 procent a stát je má osobám pečujícím o dítě vyplácet po celou dobu uzavření škol či tříd.

Izolace

Lidé v karanténě budou dostávat k náhradě mzdy či platu příspěvek až 370 korun denně, aby se pracovníci karanténě nevyhýbali kvůli ztrátě výdělku.

Kompenzační bonus

Příspěvek pro osoby samostatně výdělečně činné a společníky společností s ručením omezeným má činit až 1000 korun denně. V případě lidí, kteří pracují na dohody, to má být 500 korun denně. Podpora míří na firmy a podnikatele, kterým klesly v rozhodném období tržby nejméně o 30 procent.

Sněmovna schválila ošetřovné i kompenzační bonus

Domácí

Krizové ošetřovné a příspěvek v izolaci se má vyplácet zpětně od 30. listopadu, prozatím do konce února 2022. Pokud jde o kompenzační bonus, bude proplácen rovněž zpětně, ale za období mezi 1. srpnem a koncem letošního roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám