Hlavní obsah

PŘEHLEDNĚ: Co se mění a otevírá od pondělí

Od pondělí 3. května se v některých krajích České republiky vrátí děti do škol a školek. Otevřena budou také kadeřnictví, pedikúry, masáže a kosmetické služby. Od 10. května bude otevřen maloobchod. Zahrádky u restaurací by měly následovat 17. května, ale definitivní rozhodnutí ještě nepadlo.

Článek

3. května

Od 3. května se budou moci do lavic vrátit žáci druhého stupně základních škol či nižších stupňů víceletých gymnázií v Praze, Karlovarském, Královéhradeckém, Libereckém, Pardubickém, Plzeňském a Středočeském kraji. Budou mít takzvanou rotační výuku, při které se třídy střídají po týdnu ve škole a doma.

V sedmi uvedených regionech budou moci také chodit do školek děti ze všech ročníků, dosud to bylo od tohoto týdne možné jen v Královéhradeckém, Karlovarském a Plzeňském kraji.

Otevřou se také kadeřnictví, manikúry, pedikúry, masáže nebo kosmetické služby a služby péče o zvířata.

Obsluha může v jeden čas poskytovat službu vždy jen jednomu zákazníkovi. Mezi místy, kde jsou klienti obsluhováni, musí být rozestup minimálně dva metry.

Lidé, kteří budou chtít služeb využít, se budou moci prokázat několika typy testů a potvrzení: PCR testem nebo antigenním testem provedeným na certifikovaném místě, použitelné budou i testy z práce či školy. Jednorázově si také člověk bude moci udělat test sám přímo v provozovně před využitím služby.

10. května

Od pondělí 10. května by se měla obnovit rotační výuka druhého stupně základních škol v celé ČR. Obnoví se i praktická výuka zbývajících ročníků vysokých škol, dosud je na VŠ povolená praxe jen ve zdravotnických či farmaceutických oborech a v posledních ročnících ostatních oborů.

Od pondělí 10. května by mělo dojít k otevření zbývajících mateřských škol v celé republice.

Všechny maloobchody se v Česku otevřou v pondělí 10. května, stejně jako zbylé  služby a řemesla.

17. května

Zahrádky u restaurací by se mohly otevřít 17. května, vláda se ještě definitivně nerozhodla.

O otevření vnitřních restaurací se zatím neuvažuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám