Hlavní obsah

Přehled vysokých škol a šancí na přijetí v Právu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kompletní adresář všech vysokých a vyšších odborných škol najdete v mimořádné příloze deníku Právo ve čtvrtek 13.ledna. Dozvíte se vaše šance na přijetí u jednotlivých fakult v dosud nikde nepublikovaném nejnovějším přehledu.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 12.10.2017 Soutěž Knihovnická K2 2017 byla vyhlášena. Rčení: Řekni co čteš! Já ti řeknu kdo jsi!" Knihovna Ostrava - Hrabůvka.

Článek

U soukromých vysokých škol se snadno orientujete jaké nabízejí obory a do kdy mají akreditaci. S jakými náklady na studium musíte počítat, a to i na veřejných vysokých školách, poradí shrnující článek. U vyšších odborných škol příloha Práva uvádí u oborů školné a šance na přijetí.

V jedné příloze tak bez zdlouhavého hledání rychle zjistíte, na které vysokoškolské fakulty je největší přetlak a kde mají naopak volněji, www adresy škol, telefony a ve výrazném předstihu také co nabízejí vyšší odborné školy, jako alternativa k vysoké škole.

Naděje zvyšují přípravné kursy

Šance na přijetí výrazně zvyšují přípravné kursy. Například podle vzdělávací agentury Tutor bylo loni z 211 účastníků kursu se zaměřením na Filozofickou fakultu UK přijato 82, což je téměř 40 procentní úspěšnost proti 20 procentům za celou fakultu. V případě Právnické fakulty UK to bylo 56 ze 133, tedy 50 % úspěšnost proti 19 % celofakultního průměru.

Kursy organizují vysoké školy nebo vzdělávací agentury. Dlouhodobé běží již od září, října a listopadu, na kratší se lze přihlásit ještě v lednu, únoru, i březnu. Lektory bývají pedagogové daných fakult vysokých škol. Studenti za přípravné kursy na veřejných vysokých školách zaplatí od několika stovek až po čtyři tisíce korun. Záleží na délce kursu a počtu lekcí. Agentury bývají dražší.

Kolik stojí na VŠ

Stavební fakulta pražské ČVUT pořádá v letním semestru přípravný kurs z matematiky a deskriptivní geometrie, kde za dvacet vyučovacích hodin zájemce zaplatí 700 korun, a také kurs fyziky, kde deset hodiny přijde na 750 korun.

Na dopravní fakultě se lze přihlásit na dvanáctitýdenní kurs středoškolské matematiky, který odstartuje 22. února a stojí 1200 korun. Ve stejnou dobu začne i dvanáctitýdenní kurs středoškolské fyziky, který také přijde na 1200 korun. Za kombinovaný dvanáctitýdenní kurs středoškolské matematiky i fyziky, účastníci zaplatí 2200 korun.

Na VŠE v Praze už některé přípravné kurzy běží. Na letní semestr se ale ještě budou vypisovat nové termíny na kratší kurzy za zhruba tři tisíce korun. Ty začínají v podobném termínu jako výuka letního semestru. Jde o přípravu na matematiku a cizí jazyk, která je použitelná pro všechny fakulty.

"Pedagogové tam vlastně probírají to, co se pak objeví u zkoušek. Takže když na tom někdo skutečně dělá a snaží se, měl by přijímačky slušně udělat," tvrdí vedoucí pedagogického oddělení VŠE Anna Fryčová.

Na Masarykově univerzitě v Brně přírodovědecká fakulta organizuje v lednu a v únoru kurzy biologie a geografie, které stojí od 250 do 1500 korun. Filozofická fakulta uchazečům nabízí přípravu na obory angličtina, psychologie, teorie a dějiny filmu a audiovizuální kultury, teorie a dějiny divadla, teorie interaktivních médií, němčina, psychologie a ruština. kurs trvá od jednoho dne až po jeden semestr a posluchači za něj zaplatí od 600 do 3540 korun. Ekonomicko-správní fakulta pořádá dvoudenní kurzy za 950 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám