Hlavní obsah

Předsedou pražské ODS zůstává Bém, místopředsedou je Jančík

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, Petr Janiš

Primátor Pavel Bém v úterý večer obhájil post předsedy ODS v Praze. Získal 64 ze 122 hlasů delegátů, zatímco jeho soupeř a náměstek na radnici Rudolf Blažek 55 hlasů. Pražský sněm strany v Národním domě na Vinohradech zvolil také za prvního místopředsedu - náměstka primátora Pavel Klegu. Hlas mu dalo 72 delegátů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pavel Bém po oznámení výsledků hlasování

Článek

Jedním z řadových místopředsedů se stal i kontroverzní starosta Prahy 5 Milan Jančík, který údajně dostal 100 hlasů, nejvíce ze všech kandidátů. 

Dalšími místopředsedy byli zvoleni starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa, pražský radní a poslanec Jiří Janeček a starostka Újezdu nad Lesy Andrea Vlásenková.  

"Toto vítězství musí být předznamenáním vítězství v supervolebním roce 2010. Je to obrovský závazek a zodpovědnost. Budeme obhajovat volební výsledky z roku 2006," řekl po zvolení Bém.  

Blažek byl mírným favoritem, protože posbíral více nominací od oblastních sdružení. Bém však stáhl náskok a do karet mu zřejmě hrála i tajná volba. Důvěru v pondělí večer dostal od dvou oblastních sněmů, získal si mimo jiné i přízeň kontroverzního starosty Prahy 5 Milana Jančíka.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Skandály opředený starosta Prahy 5 Milan Jančík

Blažka naopak podpořili delegáti v Praze 4. Blažek tak v nominacích ještě před úterním duelem vedl nad svým magistrátním šéfem 8:5.

Podle neoficiálních informací měl sice Blažek vyjednanou podporu u více delegátů, situaci ale mohlo ovlivnit zákulisní vyjednávání během samotného sněmu. Podle některých občanských demokratů mohlo Bémovi pomoci to, že je mediálně více znám a má více zkušeností.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Náměstek pražského primátora Rudolf Blažek

Blažek, který byl doposud prvním místopředsedou pražské organizace, uvedl, že se nebude ucházet o funkci prvního ani řadového místopředsedy. "Sice jsem získal podporu většiny oblastí v Praze, osmi z 15, ale bohužel jsem nepřesvědčil delegáty v sále, takže nezbývá mi nic, než to respektovat," řekl novinářům Blažek. Věří, že pražská ODS bude řízena dobře.

Bém nebude sedět na dvou židlích

Blažek údajně v kandidátském projevu mluvil převážně o pražských problémech, oproti tomu Bém se věnoval celostátní politice a ekonomice. Po volbě novinářům naznačil, že pokud bude na jaře zvolen poslancem, opustí křeslo pražského primátora. "Oba posty nelze dlouhodobě současně zastávat," prohlásil Bém.  

Mandát pražského vedení ODS bude dvouletý. Naposledy se vedení strany volilo v listopadu 2007. Bém tehdy po opakované volbě nahradil ve funkci předsedy poslance Jana Bürgermeistera. Bém dostal napoprvé jen 65 ze 120 hlasů. Sněm pak uvedl, že pro technické nedostatky bude nová volba. Napodruhé získal 82 hlasů. 

Foto: Petr Hloušek, Právo

Oba rivalové - Pavel Bém (vlevo) a Rudolf Blažek

Post předsedy pražské ODS je úzce spojen s úřadem primátora hlavního města. Praha je tradiční volební baštou občanských demokratů, proto šéf místní organizace stává i v čele magistrátu. Postavení primátora je v mnoha ohledech srovnatelné s některými ministerskými funkcemi.

Prahu v příštím roce čekají komunální volby a je možné, že v nich nebude Bém vzhledem ke svému zájmu o poslanecké křeslo kandidovat. To mohlo také hrát v jeho prospěch, protože by kvůli tomu nebylo lukrativní místo obsazeno nadlouho.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám