Hlavní obsah

Předřečník je debil a vy jste k smíchu. Kalousek promluvil k demonstrantům u Sněmovny

Na pražském Malostranském náměstí, tedy hned vedle komplexu budov Poslanecké sněmovny, v úterý protestovalo proti vládě premiéra Petra Fialy (ODS) a zdražování energií několik lidí. K vyjádření na mikrofon moderátor vyzval také kolemjdoucího exposlance Miroslava Kalouska, který se svého proslovu zhostil a protestujícím se vysmál.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miroslav Kalousek

Článek

„Jako kdokoliv z vás jsem šel přes Malostranské náměstí a slyšel jsem svého předřečníka. Než jsem přešel parkoviště, tak moje jméno řekl asi šestkrát, nevím proč. Dovolte mi, abych vám řekl, aniž bych to dlouze rozebíral, že můj předřečník je absolutní debil,“ prohlásil s nadhledem k několika málo protestujícím Kalousek.

Dodal, že se vyjadřuje jako řadový občan, nikoliv jako politik, kterým už rok a půl není. Kalousek, který v minulosti například řídil ministerstvo financí, vedl poslance TOP 09, ale i celou stranu, se vloni v lednu rozhodl stáhnout se z vysoké politiky. Řadovým členem TOP 09, která je nyní ve vládě, zůstal. Spekulovalo se, zda se nebude chtít účastnit boje o prezidentský post, což ale nakonec Kalousek sám v rozhovoru pro Právo odmítl.

Kalousek exkluzivně pro Právo: Do boje o Hrad nejdu, bude se slibovat nesplnitelné

Prezidentské volby

„Velmi si vážím toho, že debil, který pořádá takové setkání v milionové Praze, nesežene víc jak patnáct jemu podobných lidí,“ dodal směrem k muži, který Kalouska na pódium prostřednictvím mikrofonu vyzval.

Podle údajů magistrátu pořadatel demonstrace za „Obnovu občanských svobod a demisi vlády“ nahlásil tisíc účastníků.

Na závěr Kalousek dodal, že mu bylo ctí se vyjádřit. „To, co říkáte, jsou nesmysly a nic z toho nevede k prosperitě našich životů a vašich dětí. Jestli nevěříte tomu, že to je marné, tak se rozhlédněte kolem sebe, kolik vás tady je. Jste k smíchu,“ neodpustil si závěrečné popíchnutí protestujících, kteří na něj vulgárně pokřikovali.

Na sociálních sítích následně upřesnil okolnosti svého vystoupení, když napsal, že neměl v úmyslu na takové demonstraci vystupovat. Nechal se však prý přemluvit a řekl „pár hřejivých slov“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám