Hlavní obsah

Před referendem má polovina občanů málo informací o EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Více než polovina lidí si myslí, že nemá o českém vstupu do EU dostatek informací. Asi tři a půl měsíce před referendem tento postoj zastává 56 procent občanů, což je v porovnání s loňským říjnem jen o tři procenta méně. Spokojeno s množstvím informací je 40 procent lidí. Vyplývá to z průzkumu CVVM.

Článek

Zájem o evropskou integraci přitom vzrostl, podle průzkumu ho má 69 procent lidí, což je o 14 procent než v říjnu. Málo zajímá nebo vůbec nezajímá vstup země do EU nadále asi třetinu lidí, uvedlo CVVM. Předloni to ale bylo více - 43 procent občanů.

Většina lidí také míní, že informace o EU jsou nesrozumitelné a nedostatečné. O opaku je přesvědčeno 35 procent.

Lidé si ponejvíce myslí, že se vstupem země do EU se značně zvýší ceny potravin (82 procent), ceny půdy (76 procent) a ceny energií (72 procent). Pětina lidí se domnívá, že nejvíce se sníží sociální dávky, desetina si to myslí o mzdách. Více než třetina lidí očekává, že zdanění osobních příjmů se po vstupu země do unie značně zvýší, opak předpokládá jen šest procent oslovených.

Vstup do EU se očekává v květnu 2004. Předcházet mu bude červnové všelidové hlasování, v němž lidé rozhodnou, zda do EU chtějí či ne. Vláda na informování veřejnosti před referendem vyčlenila 200 miliónů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám