Hlavní obsah

Před 77 lety začala nacistická okupace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před 77 lety začaly jednotky německého wehrmachtu obsazovat okleštěné území Čech a Moravy. Den na to byl výnosem nacistického vůdce Adolfa Hitlera zřízen Protektorát Čechy a Morava.

Foto: Profimedia.cz

Adolf Hitler na Pražském hradě

Článek

Obsazení zbytků republiky, která byla okleštěna po Mnichovské dohodě ze září 1938, předcházelo vyhlášení Slovenského státu, k němuž došlo 14. března.

O osudu země se rozhodlo na jednání, které v Berlíně absolvoval prezident Emil Hácha doprovázený ministrem zahraničí Emilem Chvalovským s představiteli nacistického Německa.

Hácha se nátlaku na nočním jednání, jehož součástí byla i výhrůžka bombardováním Prahy, podvolil a podepsal prohlášení, kterým dal osud českého národa do rukou vůdce. Armáda byla vyzvána ke kapitulaci a lidem bylo doporučeno zachovat klid.

Foto: Profimedia.cz

Adolf Hitler na Pražském hradě

Hácha se vlakem, který byl záměrně zdržován, vrátil do Prahy až večer. Tou dobou již na Pražském hradě pobýval Hitler, který tam pak prezidenta přijal.

Obsazením zbývajících částí Čech a Moravy získalo Německo mohutnou průmyslovou základnu, která mu posloužila v letech druhé světové války.

Reklama

Výběr článků

Načítám