Hlavní obsah

Pražský radní za zelené Štěpánek se vzdal úřadu

Právo, Novinky, Petr Janiš, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražský radní Petr Štěpánek (SZ) nečekal, až ho pražští zastupitelé, z nichž většina je z ODS, odvolají. Na úvod čtvrtečního jednání sám rezignoval, následoval tak náměstkyni primátora Pavla Béma Markétu Reedovou (SNK-ED). V radě hlavního města tak zůstávají pouze členové ODS.

Foto: René Volfík , ČTK

Pražský radní pro životní prostředí Petr Štěpánek odstoupil za potlesku primátora Pavla Béma.

Článek

"V této situaci podávám tímto rezignaci na funkci radního pro životní prostředí, půjdu si sednout rovnou do opoziční lavice,“ oznámil Štěpánek. "Věřím, že jsem při řešení problémů obstál, anebo jsem nastartoval cestu, kudy se bude řešení ubírat,“ doplnil na obhajobu svého působení. 

"Nejsem překvapena, že se klub ODS tzv. zbaví kolegů, kteří s ním pracovali v radě,“ řekla k tomu Reedová. Připomněla, že se jí nepodařilo prosadit protikorupční strategii. "Pokud nemohu naplňovat programové prohlášení, nemohu v radě setrvávat,“ uvedla a dodala, že v opozici bude vystupovat "tvrdě".

Bém jim dal na cestu do opozice betlém

Primátor Bém (ODS) Reedové i Štěpánkovi poděkoval a dal oběma krabici s vánočním betlémem. "Čtyřletý zastupitelský mandát nekončí,“ uvedl s tím, že spolupráce s nimi pokračuje, "i když bude tvrdší“. 

Prahu nyní řídí jednobarevná modrá rada. Očekává se, že zastupitelé ve čtvrtek zvolí radními Ondřeje Pechu a Štěpána Šlosára (oba ODS). 

Post náměstkyně Reedové dostal radní pro kulturu Milan Richter (ODS), který proslul především svou kontroverzní reformou, v rámci níž měly dostávat dotace pouze ty kulturní projekty, které vydělávají nejvíce. Kvůli demonstracím umělců však od reformy upustil. Podporu získal od 49 zastupitelů ze 70. "To jevýznamné číslo už proto, že členů ODS je v sále 41," řekl po zvolení nový námětsek.

Šlosár by měl nastoupit na místo Štěpánka, předchozí Richterovo angažmá na kultuře bude zřejmě zastávat Pecha.

Audit: 888 miliónů komínem

Magistrátem metropole zmítá v posledních dnech skandál, který rozpoutal audit čipové karty Opencard. Prokázal totiž, že projekt vyšel Pražany na 888 miliónů, přičemž nazpět nevydělal nic. Pro srovnání liberecké mistrovství světa zůstalo v desetkrát nižším dluhu.

Radní pro životní prostředí Štěpánek se necítí vinen za prodražení projektu Opencard, odstoupit by podle něj měl první Bémův náměstek Rudolf Blažek, který měl projekt na starosti.

Stejně mluvila také Reedová, která se snažila na radnici prosadit protikorupční strategii. Prodražení projektu Opencard by se podle ní dalo zabránit, kdyby na magistrátu byla vůle schválit její návrhy. [celá zpráva]

Bém ve čtvrtek také zveřejní výsledky auditu, který sám zadal, aby si informace předchozí kontroly ověřil. Další audit si objednal magistrátní kontrolní úřad.  

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám