Hlavní obsah

Pražský magistrát si kvůli Karlovu mostu udělil malou pokutu

Právo, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Magistrátní odbor památkové péče uznal argumenty inspekce ministerstva kultury, že některé práce při opravě Karlova mostu nejsou v pořádku, a udělil za to pokutu odboru správy majetku, pod který rekonstrukce spadá. Celkem jde o 54 tisíc korun, potvrdil Právu mluvčí magistrátu Jiří Wolf.

Foto: Archiv Právo, Právo

Oprava mostu v pokročilejším stadiu

Článek

Praha si přitom mohla vyměřit pokutu podle nedávno platného zákona ve výši až půl miliónu, po úpravě novelou až čtyři milióny, upozornil server iDnes.

Pokud se podle něho správa majetku neodvolá a pokutu zaplatí, poputují peníze z jedné kapitoly městského rozpočtu do jiné. "Technicky to ale jinak nejde,“ vysvětlil Wolf.

Magistrátní památkáři uznali výtku, že rekonstrukce nebyla oznámena archeologickému ústavu, jak vyžaduje zákon. V pracovní komisi k opravě mostu byl však jeho zástupce. Z hlediska zákona to ale podle Wolfa nestačí.

Ministerské inspekci vadila také absence pracovního plánu na odebírání kamenů ze zábradlí. Podle Wolfa to ale neznamená, že se některé z kamenů ztratily. "Všechny se dohledaly,“ poznamenal Wolf.

Radil bych ale, aby pokutu přijalo
šéf odboru kultury a památkové péče

Podle Jana Kněžínka byly chyby spíše formálního charakteru a památce neublížily. "Proto jsme uložili pokutu při spodní hranici,“ řekl Kněžínek. Podle něj pražští památkáři nejprve nechtěli udělit Praze žádnou pokutu, pak ale názor změnili. 

Dřívější vyjádření inspekce ministerstva kultury ale nasvědčovala tomu, že oprava poškodila hodnotu této památky. 

Kněžínek dodal, že rozhodnutí zatím nenabylo právní moci a město se může odvolat k ministerstvu kultury. "Radil bych ale, aby pokutu přijalo,“ poznamenal Kněžínek. Původně se chtěla společnost Mott McDonald, která se na opravě podílí, proti verdiktu ministerské inspekce na Karlově mostu bránit i právní cestou, nakonec od toho ustoupila.

MK vadila výměna kvádrů v zábradlí

Ministerstvo kultury (MK) se v úterý nechtělo k záležitosti vyjadřovat. "Oficiálně nic nevíme, takže to nemůžeme komentovat," reagoval mluvčí MK Jan Cieslar. Sdílný nebyl ani památkář Ondřej Šefců, který se opravě mostu věnuje. Udělenou pokutu považuje za výsledek administrativně správního procesu mezi ministerstvem kultury a magistrátem. Nechtěl říci, zda považuje výtky ministerské inspekce za oprávněné. "Je to složitá věc, nelze to říci jednou větou. Nechci to komentovat,“ řekl Právu Šefců.  

Rekonstrukce mostu začala v srpnu 2007. Loni v listopadu MK uvedlo, že při opravě zásadně utrpěla estetická a výtvarná hodnota mostu. Inspekci vadila především výměna kvádrů v zábradlí mostu. Magistrát proti závěrům ministerské inspekce protestoval, MK ale jeho námitky neuznalo. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám