Hlavní obsah

Pražské botanické zahradě se povedl evropský unikát. Rozmnožila vzácnou masožravou rostlinu

Novinky, Kristýna Léblová, jdu
Praha

Pražská botanická zahrada loni úspěšně rozmnožila vzácnou masožravou láčkovku uťatou a nyní se pochlubila novými přírůstky této rostliny, která na první pohled upoutá svými rozměrnými láčky, do nichž chytá hmyz. Podle zahrady se přitom jedná o první úspěšné opylení této rostliny v rámci evropských botanických zahrad. Na masožravé mrňousky jsme se přijeli podívat s kamerou Novinek. Podívejte se na video.

Pražské botanické zahradě se povedl evropský unikát, rozmnožili vzácnou masožravou rostlinuVideo: Novinky

 
Článek

Láčkovka uťatá (Nepenthes truncata) je dvoudomá rostlina, pro opylení je tak potřeba samčí a samičí jedinec. To se povedlo loni v květnu, vývoj semen trval následující čtyři měsíce.

„Když se podaří opylit samičí rostliny, tak nasazení semen bývá dobré. Semena jsou drobná a je jich hodně a klíčivost bývá dobrá, což jsme potvrdili,” uvedl náměstek Odborného útvaru Botanické zahrady Vlastimil Rybka s tím, že podle dostupných informací se jedná o první úspěch v rámci evropských botanických zahrad. „Láčkovky jsou poměrně robustní, není mnoho pěstebních zařízení, které je pěstují,” dodal.

Botanická zahrada v Liberci má nový pavilon, rostliny v něm ale nebudou

Domácí

Po devíti měsících od opylení tak už v zahradě mají několik malých masožravých rostlinek, které už mezi prvními lístky tvoří také malé láčky. „Máme v květináči spoustu dravých mrňousků číhajících na kořist,” uvedl Rybka s tím, že bude trvat roky, než dorostou do velikosti svých rodičů. V dospělosti mohou jejich láčky dosáhnout délky až 30 centimetrů.

Neplatí přitom, že by masožravé rostliny museli pracovníci zahrady přikrmovat ručně. „Je to obvyklá otázka, na kterou bývá každý pěstitel masožravých rostlin po čase alergický,” zmínil Rybka s úsměvem. I masožravým rostlinám podle něj plně stačí živiny, které mohou získat prostřednictvím kořenů ze země.

Foto: Novinky

V trojské botanické zahradě se mohou pochlubit masožravými miminky láčkovky uťaté.

„Masožravost je výhoda v přírodě, kdy rostou v substrátech chudých na živiny. V kořenech se vede velký boj o každý kousíček živiny, a když si umí získat něco navíc, tak mají obrovskou výhodu,” vysvětlil. Do svých vaků láčkovky loví hmyz, ale chytit se mohou i drobní savci. Existuje zaznamenaný případ z roku 2006, kdy v láčkovce uťaté v botanické zahradě v Lyonu objevili i rozkládající se torzo myši.

V pražské botanické zahradě vykvetla vzácná bílá palma

Věda a školy

Ve volné přírodě je láčkovka uťatá dnes již vzácná, přirozeně se vyskytuje na filipínském ostrově Mindanao. Podle Rybky se láčkovky mohou dožívat i několika desítek let. V pražské botanické zahradě mají samčí i samičí rostlinu láčkovky uťaté od roku 2003, teprve až loni ale obě vytvořily květenství současně a bylo možné provést opylení.

Reklama

Výběr článků

Načítám