Hlavní obsah

Pražská zoo odchytila zatím tři z 18 uprchlých ibisů, jednoho našli u Brandýsa nad Labem

Praha

Tři z 18 ibisů skalních, kteří v úterý uletěli z voliéry v pražské zoo, již odchytili tamní pracovníci. Jednoho našli u obce Zápy poblíž Brandýsa nad Labem. Na Facebooku to oznámil ředitel zoo Miroslav Bobek. Ptáci opustili voliéru poté, co ji poničil sníh.

Foto: Šilha Praha/Václav Zoo, ČTK

Pracovníci pražské zoo odchytili třetího z 18 ibisů skalních.

Článek

Další tři ibisové byli ve středu zpozorováni přímo nad areálem pražské zoo, odchytit se je ale nepodařilo, sdělila mluvčí zahrady Jana Myslivečková. Z voliéry se vzácní ptáci dostali otvory v ochranné síti, která nevydržela čerstvé nánosy těžkého mokrého sněhu. Dva z nich byli odchyceni ještě v úterý.

Jednoho ibisa pracovníci zoo chytili po několika hodinách v prostorách zahrady, dalšího během úterního odpoledne v Holešovicích. Zoo ve středu změnila číslo, na které mohou lidé hlásit informace o výskytu ptáků. Nově mají volat na telefon 734 524 439.

„Dostáváme mnoho užitečných tipů. Veřejnosti děkujeme," podotkla Myslivečková. Místa, kde se ptáci objevili, lidé také hlásí na sociálních sítích, kde i sdílejí fotografie.

Zoo prý očekávala, že by se někteří ibisové mohli do jejího areálu vrátit sami. „Odchyt tří ptáků, kteří se nad zoo vrátili ve středu, by ale byl velmi složitý. Mohli bychom je vyplašit," řekla mluvčí. Podle ní je časté, že ptáci jsou sice na zpozorováni, ale jsou v takových místech nebo výškách, kde je jejich odchyt v podstatě nemožný. Pracovníci zoo je chytají do sítí.

Ibisům by podle Myslivečkové nynější počasí nemělo dělat problémy. „Stávající klimatické podmínky nejsou pro přežití ibisů limitující, chladno i mráz snášejí dobře. Ibisi jsou víceméně všežraví, s preferencí živočišné potravy," sdělila. Doplnila, že ptáci zvládnou bez obtíží hladovět pět až sedm dní, potravu by si ale měli dokázat za současných podmínek nalézt.

Případná ztráta chov neovlivní

Jeden ibis má podle mluvčí účetní hodnotu 7000 korun. Zvířata ale pražská zoo získává zdarma v rámci spolupráce s jinými zahradami nebo z vlastního chovu. Náklady na opravu poškozené voliéry zoo zatím nevyčíslila, na škody způsobené klimatickými jevy je pojištěná.

Případná ztráta ibisů evropský chov neovlivní, ibisy skalní se daří úspěšně rozmnožovat v mnoha zahradách, uvedla Myslivečková. „Dle údajů evropské plemenné knihy je v současné době v evropských zoologických zahradách chováno přes 1300 jedinců," vyčíslila.

Jejich prostorem jsou skály

Ve volné přírodě patří ibisové skalní mezi kriticky ohrožené druhy. Pražská zoo je chová od roku 1985. Všichni ibisové mají typický dlouhý, mírně dolů ohnutý zobák, který je pro ně velice užitečným nástrojem při obstarávání potravy. Ibis skalní má černé peří, péřový límec a červenou lysou hlavu, také nohy a zobák jsou červené.

Ibisové skalní mají v trojském areálu zázemí ve voliéře nazvané Africké skály, která se opírá o skalní masiv. Ibisům poskytují skály přirozený prostor k hnízdění. Společně s nimi zde žijí i další druhy ptáků hnízdících na skalních srázech a také několik druhů vrubozobých ptáků, kteří se zabydleli v jezírku před skalami, uvádí web zahrady. Podle mluvčí zoo se z poškozené voliéry další ptáci ven nedostali.

Zoologickou zahradu loni navštívilo přes 1,32 miliónu lidí, což je třetí nejvyšší číslo v její čtyřiaosmdesátileté historii. Má roční rozpočet ve výši stovek miliónů, finančně ji výrazně podporuje i pražský magistrát.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám