Hlavní obsah

Pravčická brána snad bude v pořádku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pravčická brána i výletní zámeček s restaurací Sokolí hnízdo v Hřensku vypadají podle ředitele krajského hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje Romana Vyskočila v pořádku. Nějaká poškození způsobená požárem ale nevyloučil. V Národním parku České Švýcarsko hoří čtvrtým dnem.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Symbol Českého Švýcarska Pravčická brána

Článek

„Jak jsme viděli z vrtulníku a měl jsem možnost přes clonu z požářiště vidět, tak to vypadá, že je v pořádku, Sokolí hnízdo vypadá, že je netknuté požárem,“ řekl Vyskočil, který se účastnil leteckého průzkumu. Požářiště jsou podle něj zakouřená, což komplikuje práci pilotům vrtulníků a letadel.

BEZ KOMENTÁŘE: Plameny spalují národní park České Švýcarsko.Video: AP

V Českém Švýcarsku podle Vyskočila nadále zasahuje 400 hasičů, kteří se střídají. „Technika tady vesměs zůstává a na té technice se hasiči střídají,“ řekl Vyskočil.

Foto: Novinky

Zásah hasičů v Českém Švýcarsku

„V tuto chvíli, jak je možné vidět, vrtulníky shazují vodu do profilu, kde hoří. Jinak je situace klidná,“ řekl Marvan Právu a ČTK. Podle něj se podařilo požár zabrzdit i na dalších místech národního parku České Švýcarsko, tedy v Mezné, Mezní Louce a ve Vysoké Lípě, odkud se někteří lidé museli evakuovat. Pod kontrolou hasičů je situace také u obce Janov. Část obyvatel se evakuovala také z Hřenska. „Další evakuace zatím v tuto chvíli neplánujeme,“ doplnil Marvan. Záležet podle něj bude na dalším vývoji.

Hlavní hasební práce se od rána soustředily do Hřenska. Hoří tam nad několika domy. Z cest podél silnice podnikatelé i místní pozorují plameny, k nim se hasiči postupně dostávají pomocí žebříků, kterých díky příjezdu dalších hasičů mohli nasadit víc.

Foto: Novinky

Před plameny se nepodařilo uchránit několik domů.

Oheň zatím zasáhl plochu o rozloze zhruba 1000 hektarů a zničil několik objektů. Hasiči si hodně slibují od nasazení velkokapacitních hasicích letadel, která dorazí odpoledne z Itálie a doplní již nasazené vrtulníky s podvěsnými vaky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám