Hlavní obsah

Pranýřovaný primář zaplatil statisíce falešným právníkům

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Loni v září dostal nálepku sadisty, který morbidními zákroky trýznil dětské pacienty v Klatovské nemocnici. Když se tehdy během mediální smršti ozvala pranýřovanému primáři Jiřímu Havránkovi renomovaná advokátní kancelář a nabídla mu pomocnou ruku, ani na chvilku nezaváhal.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Očistíme vás, zažalujeme novináře, vysoudíme milióny,“ uslyšel slova, která v tu chvíli byla balzámem pro jeho uši. To ale ještě netušil, že má co do činění s podvodníky.

Měli prý důkaz neviny

Lidem, kteří se vydávali za právníky pracující pro známého advokáta Tomáše Sokola, vyplatil Havránek statisíce korun.

„Ozvali se hned, jak se moje kauza začala propírat ve sdělovacích prostředcích. Mluvil jsem s někým, kdo se představoval jako doktor Salák od Sokola. Říkal, že má svědkyni, která podpoří moji nevinu, o níž sem stále přesvědčený. Když vám někdo tvrdí, že má důkaz ve váš prospěch, tak v tu chvíli o penězích nepřemýšlíte a uděláte pro to všechno,“ řekl Právu Havránek.

Sám nevěřil, že by se mohl někdy nechat napálit. „A vidíte. Vytáhli ze mě 400 tisíc korun, které jsem měl našetřené. Byla to moje blbost, využili toho, že jsem byl úplně na dně a slepě jsem věřil v nějakou spravedlnost,“ pokračoval 42letý pediatr.

Vše podle něho vypadalo velmi reálně. „Říkali, že to Sokol vidí u soudu na dvacet miliónů a že půjdeme půl na půl. Já jim to zbaštil. Sokol je velké zvíře v advokátní branži, tak si řeknete, že by do toho nešel, kdyby to nebylo skoro jasný,“ pokračoval Havránek.

Dopadli je

V tom, že skutečně skončil pod křídly známé advokátní kanceláře, jej ještě utvrdil švagr, který je také právník, ale v jiném oboru. „Říkal mi, že tihle velcí právníci mají své právníky, kteří nejsou nikde vedeni a dělají pro ně černou práci. Celé to připraví a pak tam ten hlavní právník vstoupí se svým jménem a dokoná čin. To mě utvrdilo, že to bude i tento případ. Strašně jsem tomu chtěl věřit,“ dodal lékař.

Podvodníky nakonec policie s přispěním Havránka dopadla. „Za nějakou dobu jsem prozřel a začal jsem mít podezření, že ze mě tahají jenom peníze. Tak jsem je nachytal ještě na jednu částku, která byla ještě vyšší, s tím, že jim to zaplatím, až si vyberu životní pojistku. Informoval jsem policisty, kteří mně napíchli telefon a potom je dostali,“ popsal Havránek další sled událostí.

Jednalo se o partičku ze severních Čech, ve středu si u Obvodního soudu pro Prahu 6 vyslechla tresty za podvod a útisk. „Šlo o dva muže a jednu ženu. Hlavní aktér půjde na dva a půl roku do vězení, další dva obžalovaní dostali podmínky,“ sdělila šéfka státního zastupitelství Prahy 6 Jindra Janáčová s tím, že rozsudek není pravomocný.

„Takové věci se dějí. Relativně často se na mne obrací policie i soukromé osoby a ověřují si, zda jsem někoho pověřil svým zastupováním nebo získáváním klientů, případně rovnou inkasem záloh na právní služby. Stává se také, že se někdo vydává za mého nejbližšího přítele nebo příbuzného,“ reagoval advokát Tomáš Sokol.

Primářovy zákroky dál prověřuje policie

Havránka v souvislosti s působením v Klatovské nemocnici stále vyšetřuje policie pro podezření z těžké újmy na zdraví, kdy měl v důsledku svého psychického onemocnění, bipolární afektivní poruchy, provádět na dětech léčebné zákroky, které  podle znalců hraničily  s mučivými útrapami. Šlo například o opakované zavádění centrálního žilního katétru bez léků tišících bolest. Několik dětí se po zákrocích ocitlo v ohrožení života.

„Pravda je, že jsem v určitém období měl problémy, kdy jsem byl unavený, klepala se mi ruka, což snižovalo moji šikovnost, ale nevedlo k tomu, abych děti ­po­škodil nebo jim ublížil,“ řekl Havránek.

Reklama

Související články

Nepříčetný primář mučil dětské pacienty

Představte si, že svěříte nemocné dítě lékaři a on vám ho s klidem vrátí polomrtvé s tím, že se mu zákrok nepovedl. Tohle není žádný scénář filmového dramatu,...

Výběr článků

Načítám