Hlavní obsah

Prahu postihl masivní výpadek proudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Velká část metropole se ve čtvrtek dopoledne ocitla zhruba na hodinu bez proudu. Masivní výpadek proudu zasáhl před devátou hodinou centrum města i některé okrajové části zejména na pravém břehu Vltavy. Výpadek postihl i tramvajovou dopravu a část metra. Zhruba během hodiny byly dodávky obnoveny.

Foto: Aktu.cz

Výpadek proudu v Praze, městská policie u elektrické rozvodny na pražském Chodově.

Článek

Podle ČEPS byla důvodem výpadku technická závada na rozvodně Chodov. Rozvodna je již znovu pod napětím.

„Dnes v 08:48 došlo v rozvodně 400 kV ČEPS na Chodově v Praze k technické poruše, která způsobila krátkodobý výpadek dodávek elektrické energie na území některých městských částí. Napětí v Praze bylo krátce po 09:30 obnoveno, rozvodna Chodov již je pod napětím,” uvedla mluvčí ČEPS Hana Klímová.

Pražský radní Jan Chabr (TOP 09) v této souvislosti uvedl, že problém je v tom, že rozvodna na Chodově má nedostatečnou kapacitu přívodních kabelů, což je prý dlouhodobý problém.

Společnost ČEPS kvůli poruše nedodávala elektřinu Pražské energetice (PRE), která se snažila dostat elektřinu do postižených oblastí z jiných rozvoden, například v Malešicích, řekl mluvčí PRE Petr Holubec.

„V tuto chvíli se ocitly bez elektřiny především centrální části hlavního města Prahy, ale také Praha 5, Praha 10 nebo Praha 4,” řekl krátce po výpadku Holubec.

„Přibližně deset minut před 9:00 jsme my jako Pražská energetika přestali dostávat elektřinu z nadřazené přenosové soustavy, a to konkrétně ze 400 kV rozvodny ČEPS na Chodově,” dodal.

„PRE zatím přesměrovává energii z rozvoden Malešice a Řeporyje. Nemocnice mají dieselagregáty, záchranka má připraven rozvoz kyslíku pro domácí péči,” uvedl pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Výpadek jedné ze tří pražských rozvoden je prý možné vyřešit přepojením na zbývající. Porucha více rozvoden by již znamenala zásadnější problém.

PRE neví, kolik domácností a firem bylo bez proudu, hrubým odhadem mohlo jít ale až o čtvrtinu odběratelů. Podle mluvčího PRE Karla Hanzelky postihl Prahu podobný výpadek naposledy v době povodní v roce 2002.

Hasiči měli hlášeny výpadky na Vinohradech, v Záběhlicích a na Chodově, kde kolem dvaceti lidí uvázlo ve výtahu.

 

Tramvaje v centru nejezdily

Dopravní podnik evidoval zastavení provozu tramvají na pravém břehu Vltavy. Byl omezen také provoz metra.

Podle dopravního podniku nejela ani linka C. Její provoz stejně jako provoz tramvají v centru již byl obnoven.

Problémy měly tramvaje v Podolí, Braníku, Modřanech, Nuslích, Michli, na Spořilově, ve Strašnicích, Hostivaři, na Žižkově, v Hloubětíně a Lehovci.

ČEPS je provozovatelem elektroenergetické přenosové soustavy v ČR. Přenosovou soustavu tvoří v Česku přes 5690 kilometrů elektrického vedení, 44 rozvoden a 79 transformátorů.

Reklama

Výběr článků

Načítám