Hlavní obsah

Praha změní název ulice Zemanova na Karla Zemana

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vedení Prahy změní název nově vzniklé a nedávno pojmenované ulice Zemanova v Kolodějích na Karla Zemana. O změnu požádala tamní radnice, aby nedocházelo k záměně filmaře, loutkáře a grafika s jinými nositeli tohoto jména. Jako příklad uvedla radnice jiného filmaře Bořivoje Zemana.

Foto: Mapy.cz

Zemanova ulice v Kolodějích

Článek

Vyplývá to z dokumentu, který v pondělí projednají pražští radní. Návrh pojmenování schvalují radní na návrh magistrátní místopisné komise. Ulice a veřejná prostranství nesmí být pojmenovány po žijících osobnostech, teoreticky tak není možná záměna například s prezidentem Milošem Zemanem.

Ulice vychází jihovýchodním směrem z Václava Chocholy mezi ulicemi Hermíny Týrlové a K Běchovicům. Magistrátní místopisná komise navrhla pojmenovat ji Zemanova a připomenout tak osobnost jednoho ze zakladatelů československého animovaného filmu, loutkáře, animátora a grafika Karla Zemana. Oficiálně pak byla pojmenována loni v listopadu.

Na vedení města se následně obrátila kolodějská starostka Angela Morávková (Naděje pro Koloděje) se žádostí o změnu názvu ze Zemanova na Karla Zemana. Stejný požadavek vzneslo také Muzeum Karla Zemana. Komise to odmítla s odůvodněním, mj. že název musí být co nejkratší. Vedení Prahy se nakonec rozhodlo verdikt komise změnit a Kolodějím a muzeu vyhovět.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám