Hlavní obsah

Praha získá od firmy Haguess licenci na Opencard

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Náměstek pražského primátora Rudolf Blažek tvrdí, že se hlavní město dohodlo s firmou Haguess na tom, že od ní převezme licenci k Opencard a karty pro všechny předplatitele kuponů MHD. Praha tak prý neutratí "téměř žádné prostředky", uvedl v pondělí Blažek v tiskovém prohlášení.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Blažek uvedl, že dohoda se společností Haguess uspoří městu 121 miliónů korun. "Celkový náklad na jednu kartu tak ze 2400 korun klesne na cca 1380 korun, což lze i přes odlišné technologie srovnávat s cenou Plzeňské karty," uvedl náměstek primátora s odkazem na podobný projekt, s nímž byla Opencard srovnávána.

Společnost Haguess přistoupila k dohodě právě proto, že jsem měl k dispozici závěry tohoto auditu. Považuji to za první dílčí úspěch na cestě k ozdravení projektu,“ uvedl Blažek s tím, že celkem Haguess dodá 650 tisíc karet.

Licence se stávají majetkem hlavního města, město přebírá plnou vládu nad projektem.
Rudolf Blažek, náměstek pražského primátora

Blažek zdůraznil, že licence na provozování karty se nyní stávají majetkem Prahy, která nad projektem získává plnou kontrolu. Zhruba v polovině příštího roku by mohl dle Blažka být vybrán nový provozovatel kartového centra.

Smlouvy na kartu, která doposud funguje jako tramvajenka, průkazka do knihovny a je možné s ní platit parkovné, jsou podle auditu, který si nechalo město zpracovat, pro Prahu nevýhodné.

Celý projekt, který prozatím přišel na 888 miliónů korun, negeneruje zisk a vynaložené náklady dle auditu neodpovídají poskytovaným službám.

Kvůli projektu Opencard odstoupí z rady magistrátu hlavního města Markéta Reedová (SNK-ED). O jejím odvolání chtěla hlasovat ODS, která má na pražském magistrátu většinu. Náměstkyně primátora chce odejít z toho důvodu, že se jí nepodařilo prosadit protikorupční strategii, která by podle jejích slov měla zabránit opakování podobných excesů jako v případě Opencard. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám