Hlavní obsah

Praha sníží nájemné lidem, kteří v městských bytech ubytovali uprchlíky

– Praha

Praha poskytne lidem, kteří bydlí v městských bytech a ubytovali u sebe ukrajinské uprchlíky, slevu na nájemném. Na ubytovaného půjde o 1000 korun. O úterním rozhodnutí radních informoval magistrát.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Budova pražského magistrátu na Mariánském náměstí

Článek

Lidé v městských bytech budou moci čerpat slevu na nájemném maximálně do 4000 korun. Vedle toho mají nárok na příspěvek 3000 korun na osobu,  který minulý týden schválila vláda. Na domácnost lze čerpat nejvýše 12 000 korun.

Opatření hlavního města o poskytování slevy by mělo platit po dobu účinnosti vládního nařízení. Lidé budou muset doložit, že pobírají příspěvek od vlády na pomoc Ukrajincům a rovněž by měli nahlásit zvýšení počtu osob žijících v bytě.

Lidé mohou žádat o příspěvek za ubytování uprchlíků z Ukrajiny

Domácí

Podmínkou nároku na slevu na nájemném je, že nájemce s platnou smlouvou nedluží na nájemném a nevede s městem soudní při.

Jak připomněl radní pro oblast bydlení Adam Zábranský (Piráti), výsledná podpora na ubytovaného uprchlíka dosáhne částky 4000 korun za měsíc, což je podle odborníků v rámci možností optimální výše podpory.

Magistrát disponuje více než sedmi tisíci byty. Dalších více než 23 000 jich mají ve správě městské části. Další městské byty plánuje metropole stavět v příštích letech.

Reklama

Výběr článků

Načítám