Hlavní obsah

Praha s Opencard pochybila, od ÚOOÚ jí hrozí pokuta až pět miliónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Problémy s Opencard nekončí. Hlavní město porušilo podle Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) zákon a čeká jej správní řízení. Pokuta by se mohla vyšplhat až do výše pěti miliónů korun. Informovala o tom mluvčí ÚOOÚ Hana Štěpánková.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

"Hlavní město Praha nedostatečným způsobem informovalo zájemce o osobní kartu Opencard o parametrech budoucího zpracování jejich osobních údajů za situace, kdy pro takovéto zpracování není nezbytné vyžadovat souhlas uživatele karty," uvedla mluvčí k rozhodnutí.

Úřad také upozornil, že kampaň nabádající k pořízení  Opencard se v některých případech dala považovat za jednostrannou. Což někdy mohlo budit dojem, "že pořízení osobní karty Opencard je povinností a nikoli možností". Podle úřadu by mělo být možné pořídit si služby poskytované za pomoci Opencard i alternativním způsobem.

"Hlavnímu městu Praha bylo na základě kontroly opatřeními k nápravě uloženo, aby každému držiteli karty umožnil užívání karty bez zpracování osobních údajů, tzv. anonymní karty," uzavřela mluvčí. Praha tento verdikt akceptovala.

Čekání ve frontě je zbytečné

Opencard je i nadále vydávána zdarma, její vyřízení trvá zhruba dva týdny. Pokud chtějí lidé získat kartu na počkání, musí si připlatit 250 korun. Karta slouží také jako průkazka do knihovny a k placení parkovného, jsou na ni rovněž poskytovány slevy.

Na některých místech se tvoří v posledních dnech fronty. Lidé by neměli zapomínat, že si kartu mohou nechat poslat poštou nebo si ji mohou vyzvednout na pobočkách městské knihovny.  Kartu, která slouží především jako tramvajenka, už má přes 600 000 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám