Hlavní obsah

Praha s jarem navyšuje náklady na úklid parků, „Riegráče” jsou přesto plné odpadků

Novinky, Kristýna Léblová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Teplých jarních dní se většina Pražanů nemohla dočkat. Jakmile se po Velikonocích oteplilo, vyrazili do parků na piknik nebo první pivo na zahrádce. Jenže po odpoledních radovánkách na čerstvém vzduchu, které se na některých místech protahují až do nočních hodin, nastává ráno probuzení do reality. A tou jsou všudypřítomné odpadky.

S jarem Praha navyšuje náklady na úklid parků. Riegerovy sady jsou ale stále zahlceny odpadky Video: Novinky

 
Článek

Ranní ptáčata, jako jsou běžci nebo pejskaři, se pak „brodí“ odpadky. Záběry na videu ukazují, jak se na travnatých plochách povalují plastové kelímky, láhve od vína nebo piva, plechovky, obaly od potravin, a hlavně všudypřítomné nedopalky cigaret.

„Je to strašné, chodím sem běhat každé ráno a je mi z toho zle,“ říká mladý běžec v Riegrových sadech a postarší dáma s pejskem na vodítku ho doplňuje: „Jsou tu i střepy, některé jsou schované v trávě, je to nebezpečné pro psy.“

Foto: Novinky

Mezi odpadky jsou mnohdy i střepy, o které se mohou poranit psi.

Navýšení úklidu

Mezi nejpostiženější parky patří například oblíbené Riegrovy sady známé pod všeobecným názvem „Riegráče”, které lákají k posezení na trávě s dechberoucím výhledem na Prahu a nedalekou možností občerstvení. Park patří pod správu městské části Prahy 2, která o problému s odpadky podle svých slov ví a řeší jej.

„Vzhledem ke zvýšené návštěvnosti a využívání parkových ploch v sezóně došlo od loňského roku na území městské části Praha 2 k navýšení četnosti úklidu v sezóně (dvakrát denně), tj. od dubna do října. Jedná se o nejvíce zatížené parky, jako jsou Riegrovy sady, Havlíčkovy sady, náměstí Míru, Tylovo náměstí, Sady Svatopluka Čecha a Karlovo náměstí,“ napsala Novinkám mluvčí Prahy 2 Martina Klapalová.

Otázkou zůstává, zda to stačí. Přestože jsou v ranních hodinách úklidové čety v parcích k vidění, nepořádek trápí návštěvníky Riegrových sadů i v pozdějších hodinách. „Byl jsem tam na procházce s dcerkou okolo jedenácté dopoledne a to, co jsem tam viděl, jsem ještě neviděl v žádném jiném pražském parku. Dceři jsem z rukou bral nedopalky a střepy,“ svěřil se Novinkám otec ročního dítěte, který navrhoval plošný zákaz pití alkoholu na volných prostranstvích parku.

Jen Prahu 2 přitom loni stál úklid parků 3 532 416 Kč a likvidace komunálního odpadu 1 445 062 Kč. Náklady se podle informací městské části navýšily o 429 000 Kč. „V loňském roce se toto navýšení osvědčilo. Bohužel, vzhledem k velmi teplému jaru a hojnějšímu využívání parku návštěvníky je vidět, že letos toto stačit nebude,” uznala Klapalová a dodala výčet dalších opatření.

Městská část má podle ní poptáno navýšení o dalších 11 skruží a strojního i ručního úklidu jako takového. Už nyní jsou koše posíleny o dvacítku skruží s odpadkovými pytli. Navyšování počtu stabilních odpadkových košů v parku není v plánu. Těch je v Riegrových sadech 64 kusů, každý s objemem 45 litrů.

Foto: Novinky

Koše jsou přeplněné, odpadky se tedy válí i mimo ně a všude kolem laviček jsou po zemi cigaretové nedopalky.

Další oblíbený park ve správě městské části – Havlíčkovy sady neboli „Grébovka” – s odpadky ale problém podle místních nemá. „Venčím tu psa minimálně dvakrát denně, ráno a večer, a pokaždé je zde čisto a uklizeno,“ řekla Novinkám mladá žena.

Problém řeší i jinde

Nárůst odpadků však zdaleka netrápí jen Prahu 2. Například v první městské části se nákladovost v důsledku navýšení úklidů zvedá každoročně od roku 2016 o 150 tisíc korun. Výjimkou jsou pak velké parky na území hlavního města, které spadají přímo pod správu magistrátu. Patří sem oblíbená Stromovka či Letenské sady, ale také Petřín, Zahrada Kinských, Vítkov, obora Hvězda a Hradčanské náměstí.

„Ve Vrchlického sadech se vzhledem k velké frekvenci lidí a pobytu 'specifických' osob vždy v létě navyšuje počet úklidů ploch zeleně, provádí se zde dvakrát denně. Od dubna je tomu tak stejně i na Střeleckém ostrově a Staroměstském náměstí. V parku Lannova je hlídač, tam problémy s odpadky nejsou,“ nastínila Novinkám sezónní režim úklidů na Praze 1 mluvčí této části Veronika Blažková.

Koše na nejoblíbenějších piknikových místech se podle mluvčího Magistrátu hl. m. Prahy Víta Hofmana vyvážejí dokonce i čtyřikrát denně. „Odpadkové koše se vyvážejí v sezóně jednou denně s výjimkou Kinské, Vítkova a Hvězdy, tam dvakrát denně. Koše na piknikových místech ve Stromovce se vyvážejí i třikrát až čtyřikrát denně, dle aktuálního naplnění,“ napsal Novinkám.

Zajímavý systém zvolila sedmá městská část u menších parků v její správě. Každý den je procházejí pracovníci ručního úklidu městské úklidové firmy 7U, a pokud je park více znečištěn, dojde k posílení o strojový úklid. „Občan má možnost na případný nepořádek upozornit skrze aplikaci Lepší místo nebo využít přímý telefonní kontakt na úklidovou firmu uvedený u vchodu do parku,“ napsal Novinkám tiskový mluvčí Prahy 7 Martin Vokuš s tím, že firma sama počítá s navýšením četnosti úklidu v teplejších měsících.

Počty odpadkových košů jsou však podle městské části dostatečné a navýšení aktuálně neplánuje. Koše se podle Vokuše vyvážejí každý den.

Reklama

Výběr článků

Načítám