Hlavní obsah

Praha dostala pokutu za kouskování zakázky, magistrát viní Bémovo vedení

– Praha • Aktualizováno

Magistrát hlavního města dostal od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pokutu 200 000 korun za protiprávní rozdělení zakázky související s informačním systémem Proxio. Ve čtvrtek to oznámil šéf úřadu Petr Rafaj. Rozhodnutí není pravomocné, magistrát podal rozklad. Vina podle něj padá na minulé vedení Prahy.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Budova pražského magistrátu na Mariánském náměstí

Článek

"Tato zakázka byla realizovaná za éry primátora Pavla Béma (ODS) a je to jeden z dalších problémů, se kterými se musíme v současnosti vypořádávat," uvedla mluvčí magistrátu Petra Hrubá.

Magistrát podle Rafaje implementaci systému rozdělil na šest menších tendrů. Měl je ale sloučit do jedné zakázky a postupovat transparentnějším způsobem. Hodnota celé zakázky překročila 30 miliónů korun.

"Zadavatel tedy měl povinnost zadat veřejnou zakázku jako nadlimitní, a to v některém z odpovídajících druhů zadávacích řízení uvedených v zákoně," uvedl Rafaj.

Podle něj postup radnice mohl podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky. ÚOHS tvrdí, že pokud by Praha zakázku zveřejnila v informačním systému veřejných zakázek, mohla dostat i výhodnější nabídky od širšího okruhu zájemců.

Problematický odbor IT pražského magistrátu začátkem letošního roku opustil ředitel Jan Teska. Na svou funkci rezignoval z osobních důvodů a kvůli sílícím politickým tlakům. Kolem stamiliónových IT zakázek, uzavřených především za exprimátora Pavla Béma (ODS), se objevila řada nesrovnalostí.

Reklama

Výběr článků

Načítám