Hlavní obsah

Povodeň odřízla starostův dům od obce, zůstal se svými ovcemi

Právo, pab

Uprostřed obrovské vodní laguny kousek za Červeným Poříčím na Klatovsku stojí dům. Bydlí v něm místní starosta Karel Karásek. Velká voda jej v noci na pondělí zcela odřízla od obce. I když mu rozvodněná Úhlava už protékala skrz barák, osmašedesátiletý důchodce i se svojí manželkou zůstali. Chtěli být u svých ovcí, které před povodní schovali v přilehlé stodole.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Zaplavený starostův dům u Červeného Poříčí.

Článek

„Jsme tady se ženou už téměř padesát let, voda nás za tu dobu vyhnala z domu jen jednou v roce 2002. Když na ten obraz zkázy koukáte z okna, rozhodně příjemně po těle vám není. Zvlášť když tak úplně přesně nevíte, co ještě přijde. Ono to taky jinak vnímáte, když je vám dvacet a nebo když jste senior. S přibývajícíma lety strach přibývá,“ řekl Právu starosta. Před 11 lety ho z domu evakuovali traktorem.

„Tentokrát jsme se ženou nepovažovali za nutné odtud odejít. Nevidím to jako žádnou statečnost, přispěla k tomu situace. Máme ovce a žijeme tady s nim v určité harmonii,“ pokračoval Karásek.

Řeka se kolem domu Karáskových rozlila zhruba do půlkilometrové šířky. Místy je laguna přes metr hluboká, voda tam i silně proudí.

„Celý život jsem s tou řekou souzněl, po povodni v roce 2002 souznění ochablo a ochabuje čím dál více,“ dodal starosta.

V pondělí během dne, kdy voda v obci začal pomalu opadávat, starosta už opět úřadoval na radnici. „Musel jsem vystřídat svého zástupce, který byl vzhůru celou noc a společně s dobrovolnými hasiči situaci hlídali,“ uzavřel Karásek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám