Hlavní obsah

Potvrzeno. Primátorem Prahy bude Pirát Hřib

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Primátorem hlavního města Prahy bude kandidát Pirátů Zdeněk Hřib. Rada města bude bez lídra Spojených sil pro Prahu Jiřího Pospíšila a Jana Čižinského z Prahy sobě. Oba zůstanou předsedy zastupitelských klubů. Vyplynulo to z čtvrtečního jednání špiček stran budoucí koalice. Ta bude mít v 65členném zastupitelstvu většinu 39 hlasů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zdeněk Hřib během čtvrtečních jednání

Článek

„Bylo to velmi tvrdé jednání. Všichni museli ustoupit. Přejeme si, aby to byla silná koalice, která bude věci řešit za zavřenými dveřmi. Je dobře, že trvalo dlouho a že takto dopadlo,” řekl po téměř pětihodinovém jednání Jan Čižinský.

Piráti budou mít kromě primátora v radě dále radního Adama Zábranského, který bude mít gesci bydlení a transparentnost, a Víta Šimrala na školství. Primátor Zdeněk Hřib bude mít pod sebou IT, EU fondy a zahraniční vztahy.

Foto: koláž Novinky.cz s použitím www.pirati.cz

Pražský zastupitel Pirátské strany Adam Zábranský

Spojené síly pro Prahu dostanou čtyři gesce. V radě za ně zasedne bývalý ředitel Institutu plánování a rozvoje Petr Hlaváček (TOP 09), který povede územní rozvoj, dále Petr Hlubuček (STAN) pro gesci životního prostředí, Hana Marvanová (STAN) pro legislativu a veřejnou správu a bezpečnost a Jan Chabr (TOP 09) na majetek a majetkové podíly.

Praha sobě do rady dosadí radní na Praze 7 Hanu Třeštíkovou na kulturu, Adama Scheinherra na dopravu, Pavla Vyhnánka na rozpočet a finance a Milenu Johnovou na sociální politiku a zdravotnictví.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zleva lídr Pirátů Zdeněk Hřib, místopředseda pražského sdružení Pirátů Adam Zábranský, Petr Hlubuček (STAN), šéf TOP 09 Jiří Pospíšil, lídr Prahy sobě a starosta Prahy 7 Jan Čižinský a jeho zástupce Pavel Vyhnánek (Praha sobě).

Náměstky nové rady budou Adam Scheinherr (Praha Sobě), Pavel Vyhnánek (Praha Sobě), Petr Hlaváček (Spojené síly pro Prahu) a Petr Hlubuček (Spojené síly pro Prahu).

„Máme radost, že to, o co jsme tak dlouho usilovali, se stává skutečností,” řekl na tiskové konferenci po jednání Čižinský.

Lídři zároveň potvrdili informaci Novinek zveřejněnou již ve čtvrtek dopoledne, že Pospíšil ani Čižinský v radě hlavního města nebudou. Oba povedou zastupitelské kluby. [celá zpráva]

Pospíšil: Prahu neopouštíme

„V žádném případě neopouštíme pražskou politiku, ale vzhledem k odborným gescím, které naše koalice získala, my máme kvalitnější kandidáty,“ uvedl po jednání Pospíšil, který zůstane europoslancem.

Jako podvod na voliče to nevnímají. Čižinský zároveň uvedl, že cítí i odpovědnost za Prahu 7, kde získalo jeho hnutí až 55 procent a kde on zůstane starostou.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Lídr Pirátů Zdeněk Hřib (vlevo), předseda TOP 09 a lídr Spojených sil pro Prahu Jiří Pospíšil (uprostřed) a lídr Prahy Sobě Jan Čižinský vystoupili 22. října 2018 v Praze na tiskové konferenci po společném programovém jednání.

„Konstrukce čtyři radní a Jan Čižinský jako předseda klubu zastupitelů je velmi silná,” uvedl po jednání Čižinský. Pospíšil doplnil, že přímo v koaliční smlouvě bude pozice předsedy klubu zakotvena velmi silně a bude mít velmi podobné pravomoci jako radní, jen nebude zvedat ruku na radě.

Oba zároveň popřeli, že by skutečnost, že sami v radě nebudou, bylo vyjádřením nedůvěry pro Zdeňka Hřiba. Nevnímá to tak ani on sám.

„Osobně to tak nevnímám, odpovídá to více méně tomu, co jsem slyšel i v předvolebních debatách. Věřím, že kompetence obou předsedů klubů využijeme v rámci realizace programu,” uvedl nový primátor Hřib.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám