Hlavní obsah

Potápěči v podzemí pátrali po pohřešovaném hledači kešek

Právo, Novinky, rak, bož
Praha
Aktualizováno

Potápěči pražských hasičů se v neděli vydali do podzemí opět pátrat po pohřešované osobě, která se třemi dalšími přáteli v místě hledala takzvanou kešku, než je spláchla sobotní přívalová vlna způsobená prudkým lijákem. Kolem páté hodiny odpolední byl zásah ukončen a hasiči se na místo vrátí opět v pondělí.

BEZ KOMENTÁŘE: Hasičští potápěči se vrátili pátrat po pohřešovaném hledači kešekVideo: Novinky

 
Článek

Policie České republiky hasiče požádala, aby se vrátili k náplavce a dále pátrali po pohřešovaném hledači kešek.

„Hasičští potápěči vstoupili do podzemí a postupně pátrají po pohřešované osobě,” uvedli hasiči před druhou hodinou odpolední na Twitteru.

Pátrání komplikuje skutečnost, že v prostředí kanálu nefungují vysílačky ani mobilní signál.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Další dva hledači kešek se již vrátili z nemocnice. „Po ošetření byli propuštěni,“ sdělila Danková.

Osmadvacetiletá žena a dvaatřicetiletý muž tak měli na rozdíl od své kamarádky, jejíž mrtvé tělo bylo nalezeno pod Jiráskovým mostem, a pohřešovaného kamaráda štěstí.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Čtveřice se vydala v sobotu do tunelu Motolského potoka lovit tzv. kešku, což je ukrytá schránka, která se hledá pomocí zeměpisných souřadnic. Příznivci geocachingu ji umisťují na zajímavá či odlehlá místa.

Skupinku však v podzemí zastihl déšť. Vlna je vytlačila skrz čtyřkilometrový tunel až do Vltavy. Zatímco dva přeživší se z vody vyčerpaní a s oděrkami dokázali dostat, policisté později večer našli jejich sedmadvacetiletou kamarádku u Palackého mostu zřejmě utonulou.

Foto: Novinky

Po Jiráskovým mostem bylo nalezeno tělo utonulé dívky.

Geocaching ve světě a v Česku
Podstatou hry na pomezí sportu a turistiky je hledání ukryté schránky v terénu za pomoci satelitní navigace. Lovení „pokladů” zvaných cache, kterým Češi familiérně říkají kešky, se stalo oblíbenou zábavou pro lidi bez rozdílu věku a povolání.
Po celém světě existují téměř tři milióny aktivních kešek, které hledá víc jak šest miliónů hráčů. V ČR je aktivních geocacherů přes 20 tisíc.
V USA se hra začala hrát v květnu 2000, v Česku se první keška objevila v roce 2001. O dva roky později vznikly stránky Geocaching.cz.
Česko patří k pěti regionům s nejvyšším výskytem kešek na světě. Vedou USA a Německo. Nejhustší síť schránek je v Praze, následují střední Čechy, které těží z víkendových výletů Pražanů. V ostatních regionech je hodně kešek také v lesích a horách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám