Hlavní obsah

Potápěči našli pod Karlovým mostem pozůstatky Juditina mostu

Praha

Ve Vltavě pod Karlovým mostem objevili potápěči možné pozůstatky Juditina mostu, který v místě stál dříve. Podle mluvčí Muzea hlavního města Prahy Olgy Šámalové, která o nálezu v pondělí informovala, nalezli potápěči asi 40 přepravek předmětů včetně části sochy svatého Iva.

BEZ KOMENTÁŘE: Potapěči pod Karlovým mostemVideo: Archiv Kapr Divers

 
Článek

Průzkum trval od pátku do neděle, potápěčský tým zkoumal vltavské dno pod prvním obloukem Karlova mostu zhruba na ploše 1200 metrů čtverečních. Plocha byla rozdělena na 45 sektorů. Potápěči z firmy Kapr Divers prohledávali postupně dno každého sektoru centimetr po centimetru a současně jej i fotograficky dokumentovali.

Foto: Archiv Kapr Divers

Nálezy ze dna Vltavy.

Nalezli velké množství novodobého materiálu včetně mobilních telefonů, sklenic nebo mincí, pozůstatky stavební činnosti z různých dob, ale také mnoho kamenných a kovových předmětů starých stovky let. "Některé zlomky se mohou vztahovat i ke stavbě Juditina mostu," uvedla Šámalová.

Juditin most byl nejstarším kamenným mostem v českých zemích, vznikl ve druhé polovině 12. století. Zničen byl při povodni v roce 1342, o 15 let později ho nahradil Karlův most. Pozůstatky mostu, například kamenné kvádry, historici objevili i při průzkumech v minulých letech.

Foto: Archiv Kapr Divers

Nálezy ze dna Vltavy

Nálezy poputují do připravované expozice

K nejcennějším nalezeným předmětům podle Šámalové bude patřit zlomek sochy sv. Iva nebo dřevěné piloty. "Možná existence dochovaných pozůstatků výzdoby mostecké věže bude vyhodnocena po zhlédnutí natočeného materiálu," dodala.

Ke kuriózním nálezům patří vylovení asi 15 let starého revolveru. Na expertizu si ho odvezl balistik. Podle médií jde pravděpodobně o repliku.

Nalezené předměty budou nyní očištěny, zdokumentovány a případně zakonzervovány. "Na základě fotografií a natočených videí historici vyhodnotí a určí strategie dalšího možného průzkumu řeky," poznamenala Šámalová. Nálezy chce muzeum vystavit v připravované stálé expozici na Staroměstské mostecké věži. Otevřít by se mělo v listopadu tohoto roku. V rámci expozice budou také prezentovány fotografie a videa zpod hladiny řeky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám