Hlavní obsah

Postřelený rys Olda nepřežil, ochránci podávají trestní oznámení

– Huslenky
Právo, Aleš Fuksa

Jeden z přibližně deseti rysů žijících v Beskydech podlehl v noci na čtvrtek zranění způsobeným střelnou zbraní. Postřelený a vyhublý byl devítiletý rys známý pod jménem Olda odchycen ve středu poblíž Huslenek na Vsetínsku. Nepomohlo už ani rychlé veterinární ošetření.

Foto: AOPK ČR

Rys Olda na jedné z fotografií, které má v archivu Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Článek

„Rentgen ukázal, že byl postřelen, kulka uvízla těsně u kolene. Za Agenturu ochrany přírody a krajiny ČR a Hnutí DUHA proto podáváme trestní oznámení na neznámého pachatele,“ uvedl ředitel CHKO Beskydy František Jaskula. Na celém území České republiky žije v současné době jen několik desítek rysů a jde o vysoce ohroženého živočicha.

„S největší pravděpodobností byl upytlačen rys Olda, kterého sledujeme pomocí fotopastí od roku 2012. Tehdy jsme ho poprvé vyfotili jako devítiměsíční kotě narozené na jaře 2011. Olda se tedy dožil devíti let. Jeho domovem byly Javorníky na česko-slovenském pomezí, kde se nám během monitoringu nafotil téměř osmsetkrát a stal se opakovaně otcem několika koťat,“ přiblížil Michal Bojda, koordinátor beskydského monitoringu šelem z Hnutí DUHA.

Podle něj není Olda jediným rysem, který se během krátké doby přestal objevovat na fotopastech. „Beze stopy zmizelo v posledních letech jen v Javorníkách minimálně pět dospělých rysů, kteří se nikdy později již nenafotili. Pytláctví je bohužel vážný problém, který ohrožuje křehkou populaci rysů na česko-slovenském pomezí,“ dodává Bojda.

Pytláctví je vážný problém, který ohrožuje křehkou populaci rysů na česko-slovenském pomezí.
Michal Bojda

Na pravděpodobně zraněného rysa ve středu upozornil bývalý revírník. Zvíře bylo podle Jaskuly vystresované a vyhublé, muselo trpět bolestí a hlady. „Od roku 2000 je to už čtvrtý rys, který byl v oblasti Beskyd střelen pytláky. Rysů přitom v celých Beskydech žije jen kolem deseti, takže je to citelná ztráta. Pachatele se zatím nikdy nepodařilo najít. Vyzýváme proto veřejnost, aby tentokrát, pokud má nějaké podezření, informovala Policii ČR či AOPK ČR,“ požádal Jaskula.

Ochránci přírody mapují výskyt velkých šelem

Domácí

Pytláci se v Česku zaměřují i na další vzácné živočichy. „Vloni byla nalezen zastřelený vlk poblíž Konětop na Mělnicku, na jižní Moravě bylo za poslední měsíc otráveno několik orlů a luňáků červených a výčet by mohl pokračovat. Doufám, že policie tentokrát viníka odhalí, hrozí mu až tři roky za mřížemi. I bez pytláctví to v naší krajině s hustým automobilovým provozem nemají lehké,“ podotkl ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR František Pelc.

Reklama

Související články

Velkých šelem v Beskydech neubývá

Dvanáct rysů se podle ochránců přírody pohybuje v Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Beskydy. Další dvě zvířata se vyskytují v Moravskoslezských Beskydech. Právo...

Na Šumavě už lze pozorovat jeleny i rysy

Národní park Šumava otevřel jelení, rysí i vlčí výběhy. Během května a června zpřístupní všechna informační a turistická centra. Návštěvníci ale stále musejí...

Výběr článků

Načítám