Hlavní obsah

Pospíšil chce státním zástupcům dát měsíčně na náhradách tisíce

Právo, Naďa Adamičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká a její náměstci by si mohli od příštího roku výrazně finančně polepšit. Mohlo by to sice vypadat jako odměna za její postup v Čunkově kauze, ale ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) jen oprášil téměř dva roky starý nápad, podle něhož by státní zástupci měli mít zákonný nárok na tzv. paušální náhrady a náhrady výdajů.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS)

Článek

Dosud takový nárok mají jen ústavní činitelé a soudci. Ti jsou pod veřejnou kritikou, že takové rozdělení daňové poplatníky mate. Díky změně zákona by měla nejvyšší státní zástupkyně měsíčně dostat k platu 138 700 korun hrubého dalších 26 100 korun měsíčně jako paušální náhradu na reprezentaci, stravu, odbornou literaturu a dopravu veřejnými hromadnými prostředky. K dispozici ale má služební auto.

Podobné zdvojení náhrad je přitom kritizováno v případě poslanců a senátorů. U náměstků Vesecké by paušály dosáhly 15 400 korun. Vedle toho by mělo mít čtyřčlenné vedení NSZ nově také nárok na přiměřeně vybavený služební byt. Řadoví žalobci, kterých je téměř třináct set, by měli měsíčně dostat 2900 korun na pořízení odborné literatury.

Proti Kalouskův a Nečasův úřad

Pospíšilovým návrhem by se měla dnes zabývat vláda, přičemž se dá předpokládat, že podpora nebude jednoznačná. Proti takovému řešení se už postavilo Kalouskovo ministerstvo financí a také Nečasův resort práce a sociálních věcí. Stejně tak není jisté, jak novela případně dopadne v parlamentu. A to proto, že Topolánkova vláda naordinovala sobě i zákonodárcům a soudcům dietu spočívající ve čtyřletém zmrazení platů. Pospíšil svůj návrh zdůvodnil tím, že zatímco soudci nárok na paušální náhrady mají, státní zástupci nikoli, ačkoli jde o srovnatelné kategorie lidí. „V oblasti justice je dlouhodobě pociťována určitá nerovnost ve vztahu k náhradám některých výdajů poskytovaných soudcům a státním zástupcům, a to zejména pokud jde o náhrady výdajů spojené se vzděláváním,“ tvrdí ministr.

Podle něj jsou nároky kladené na odbornost soudců i státních zástupců srovnatelné. Jenže to se pranic nezamlouvá ministerstvu financí, které Pospíšilovi napsalo, že i když si to ministerstvo spravedlnosti zaplatí ze své rozpočtové kapitoly, zásadně s takovou změnou nesouhlasí. Pospíšil vyčíslil náklady na 55 miliónů ročně. „Schválením tohoto návrhu zákona by se jednalo o skrytou formu zvyšování příjmové úrovně státních zástupců, resp. její dorovnávání vůči soudcům,“ tvrdí finance.

Srovnání se soudci prý není namístě, protože žalobci jsou v pracovně právním vztahu, tedy něco jako státní úředníci. A stejný názor má i ministerstvo práce. Nečasův úřad navíc Pospíšila upozornil, že paušální náhrady na stravování, které dosud mají jen ústavní činitelé a soudci, jsou špatným řešením, neboť nikde neexistuje vymezení toho, zda si za to lze kupovat třeba i alkohol. „Ministerstvo spravedlnosti by proto mělo uvažovat spíše o změně této vadné úpravy, nikoli navrhovat její rozšíření na další skupinu osob,“ vzkázali Pospíšilovi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám