Hlavní obsah

Pospíšil chce pro únosy dětí do zahraničí zvláštní soudy

PRAHA

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) by chtěl vytvořit specializovaný soudní senát, který by řešil únosy dětí jedním z rodičů do zahraničí. Rodiče by se mohli dohodnout s pomocí zprostředkovatele, takzvaného mediátora. Ministr v úterý přišel i s dalšími legislativními změnami, které mají ochranu práv dětí posílit.

Článek

Návrhy chce předložit na podzim. Hlavním cílem je podle ministra zkrátit rozhodování o péči o dítě. Soud má mít proto určeny lhůty, ve kterých musí vynést verdikt. "Kauzy by měly být řešeny v řádech týdnů. Jde o zájmy dítěte," řekl Pospíšil.

Pokud se případ protáhne na několik let, má podle něj přesun dítěte od jednoho rodiče k druhému velký vliv na jeho psychiku. Ministerstvo chce také stanovit maximální počet pokut, které může soud uložit rodiči, který neplní soudní rozhodnutí. Soudce by v rozhodnutí měl také zdůvodnit, proč ukládá další pokutu a dítě rodiči nechává.

Specializovaný senát, který bude řešit únosy dětí do zahraničí, má mít šest soudců a sídlit v Brně. Dalších šest soudců bude řešit odvolání. Všichni mají projít speciálním školením. "Jde o velmi složitou právní oblast, kde se střetáváme s mezinárodním prvkem, a ne každý soudce může být specialista na tuto oblast," uvedl ministr. Kontakt se soudem v zahraničí, který řeší stejný případ, bude zajišťovat styčný soudce.

Rodičům by měl pomáhat řešit krize mediátor

Součástí soudního jednání má být podle návrhu také takzvané mediační řízení, které má pomoci rodičům řešit rodinné krize. Rozhodování se má účastnit rovněž psycholog.

Na zastupitelských úřadech a matrikách budou k dispozici informační letáky pro občany, kteří si chtějí vzít cizince. Budou je upozorňovat na možná úskalí spojená s péčí o dítě. Rodiče se v nich budou moci dozvědět, co mají dělat, pokud žijí v zahraničí a chtějí s dítětem odjet domů. Popsány zde budou také následky porušení rodičovských práv.

V minulosti vzbudily pozornost médií případy matek Natálie Baraové a Marcely Krajníkové. Šestiletou Sáru Baraovou soud začátkem ledna vydal otci do Portugalska, od poloviny února je dítě již zpět v Česku. [celá zpráva] Dvě děti Krajníkové musely odcestovat do Argentiny, kde žijí dosud.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám