Hlavní obsah

Poslední rozloučení s Libuší Havelkovou

Novinky, hlk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ve středu v poledne se ve velké obřadní síni strašnického krematoria uskutečnilo poslední rozloučení s herečkou Libuší Havelkovou, která po dlouhém boji s těžkou nemocí zemřela 6. dubna ve věku 92 let.

Poslední rozloučení s Libuší HavelkovouVideo: Novinky

 
Článek

Rozloučit se s herečkou přišla její rodina a blízcí. Mezi nimi také současný ředitel Národního divadla Jan Burian.

„Já jsem paní Havelkovou znal zejména jako pedagožku divadelní fakulty z doby, kdy jsem tam studoval. Byla to mimořádně vlídná a kultivovaná dáma, která měla ráda studenty, a vím, že na ni absolventi oboru herectví rádi vzpomínají jako na výbornou pedagožku,” řekl Novinkám Burian.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Libuše Havelková na snímku z 13. dubna 2012

Svá studia na konzervatoři dokončila Libuše Havelková po válce. Odtud pokračovala ve studiích na DAMU, kde se podílela na vzniku studentského divadla Disk. Na obou školách později vyučovala, a to především mluvený projev a jevištní řeč.

V letech 1948–1951 dostala Havelková své první angažmá v Ostravě, kde se při práci pro rozhlas seznámila se svým budoucím manželem, skladatelem Svatoplukem Havelkou. Z Ostravy pak přešla do pražského Divadla E. F. Buriana.

V roce 1960 se stala členkou činohry českého Národního divadla, kde do roku 1991 ztvárnila na sedm desítek rolí. V posledních letech byla známá především jako Babička Libuška z dětského televizního pořadu Kouzelná školka.

Reklama

Související témata:

Související články

Zemřela herečka Libuše Havelková

Ve věku 92 let zemřela herečka Libuše Havelková. Matka zpěváka, herce a režiséra Ondřeje Havelky byla dlouholetou členkou Národního divadla a pedagožkou DAMU.

Výběr článků

Načítám