Hlavní obsah

Poslední bitva druhé světové války v Evropě se odehrála u Příbrami. Čtyři dny po uzavření míru

– Milín

I přes faktický konec druhé světové války se někteří němečtí velitelé stále odmítali vzdát. Poslední bitvou v Evropě byl podle řady historiků střet u osady Slivice u Milína na Příbramsku, který 11. května 1945 vyprovokoval generál SS Carl von Pückler-Burghauss.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Památník Vítězství postavený v roce 1970 na Slivici u Milína připomíná poslední bitvu 2. světové války

Článek

Nejednalo se o nijak malou šarvátku, německý odpor byl ale zlomen. Kapitulaci, poslední na českém území a zřejmě i v Evropě, podepsal von Pückler před 75 lety, 12. května 1945, u jihočeských Čimelic.

Na Příbramsku se tehdy nashromáždilo velké množství německých jednotek, ale i prchajících protektorátních úředníků, německých civilistů a příslušníků Ruské osvobozenecké armády generála Vlasova.

Historik Stehlík: Mnozí Češi za války vyčkávali, ale v krizích se chovali jako vlastenci

Domácí

Objevily se zde i dobře vyzbrojené jednotky SS pod vedením velitele Waffen-SS von Pücklera. Ten již dříve odmítl respektovat kapitulaci, kterou 8. května v Praze německý generál Rudolf Toussaint složil do rukou velitele povstání generála Karla Kutlvašra.

Ustupující Němci se snažili dostat do amerického zajetí a často bezdůvodně terorizovali místní obyvatelstvo. Jelikož ústupová cesta byla neprůchodná, rozhodl se fanatický nacista von Pückler vybudovat u Slivice obranné postavení, které tvořily tři linie těžké techniky včetně tanků a minometů a přes 6000 vojáků SS. Proti této přesile se postavili příslušníci partyzánské skupiny Smrt fašismu a revolučních gard z Příbrami a okolí, avšak neměli šanci na úspěch.

Před 75 lety skončila v Evropě druhá světová válka. Němci kapitulovali dvakrát

Historie

Skupinu partyzánů, která se údajně dala oklamat bílým praporem, Němci postříleli. Jejich odpor zlomili až příslušníci několika sovětských jednotek. Po průzkumu terénu zahájily 11. května odpoledne útok na postavení Němců pomocí děl a kaťuší.

Do boje zasáhly i tanky. Poslední výstřely údajně padly 12. května ve 03:00. Na straně partyzánů a rudoarmějců zahynulo asi 60 lidí. Von Pückler podepsal kapitulaci v noci 12. května 1945 v rakovickém mlýně v Čimelicích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám