Hlavní obsah

Poslanci si možná zkazí Vánoce kvůli penězům

Právo, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vánoční zasedání Sněmovny hrozí dvěma stovkám poslanců, pokud Senát pozmění novelu zákona o rozpočtovém určení daní, která se týká krajů a výplat učitelům středních škol.

Foto: Lenka Žáčková

Čimelice 2015

Článek

Ta v listopadu prošla zásahem soc. dem. Sněmovnou v podobě, jež se nelíbí senátorům ODS, kteří po volbách významně posílili. Lidovci s ní nakonec souhlasili jen se skřípěním zubů. Tyto strany novelu nakonec podpořily hlavně proto, aby kraje dostaly aspoň polovinu z celkových 56 miliard korun.

Zbývajících 28 miliard na mzdy učitelů základních a středních škol má nadále rozdělovat ministerstvo Petry Buzkové, jak to schválili poslanci. V horní komoře by ale v odporu proti tomu mohlo vzniknout spojenectví vládní a opoziční strany proti ČSSD.

Parlament tlačí čas

Nejsilnější strana v Senátu ODS už oznámila, že navrhne vrátit peníze na školství krajům, ale účelově vázané. A pokud by Senát normu vrátil, poslanci by zřejmě museli svolat mezi svátky mimořádnou schůzi, a to kvůli schvalovacím lhůtám.

Pro Právo to připustil nový šéf lidoveckých senátorů Adolf Jílek. "Kdybychom to vrátili, poslanci by museli zasedat mezi Vánocemi a Novým rokem. A mohli by to chápat jako škodolibost z naší strany," uvedl Jílek.

"Dokážu si představit už cokoli," reagovala pro Právo místopředsedkyně školského výboru Sněmovny Anna Čurdová (ČSSD) a dodala: "Podle mě je ta věc natolik závažná, že pokud by to muselo být, musela by se svolat mimořádná schůze." Poslanci by se museli sejít do Silvestra, protože novela má platit od Nového roku. Museli by svou verzi potvrdit nejméně 101 hlasy a vzápětí by zákon musel podepsat prezident Václav Klaus.

Lidovci váhají

Jak novela o 28 miliardách korun pro školství v Senátu dopadne, záleží především na lidovcích. Ti se však ještě napevno nerozhodli, zda očekávaný návrh ODS podpoří. "V každém případě se nám nelíbí, co provedla Sněmovna, kdy byl iniciativou poslanců ČSSD vládní návrh změněn v neprospěch krajů, což je přinejmenším v rozporu s dobrými mravy," řekl Jílek.

Čurdová však postup dolní komory hájí slovy: "Pokud peníze rozděluje ministerstvo, jsou jednoznačně dány učitelům na platy."

Podstatou senátního návrhu ODS má být poskytnutí 28 miliard korun krajům ve formě, která je neumožní nic jiného, než je vyplácet pedagogům.

Senát zasedá příští týden. Bude to ustavující schůze s novou třetinou členů a ještě silnější ODS (chybějí jí jen čtyři křesla k nadpoloviční většině). Senátoři by si měli zkrátit 30denní lhůtu pro projednání novely, která přitom ještě ze Sněmovny do horní komory podle jejího tiskového oddělení nedorazila.

Pokud se lhůta nezkrátí, může Senát o penězích na krajské školství rozhodovat až v lednu. V takovém případě by v novém roce platil současný stav - peníze na platy učitelů v krajích bude nadále rozdělovat ministerstvo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám