Hlavní obsah

Poslanci vládních stran dostali falešné SMS zprávy, aby nastoupili do karantény

– Praha • Aktualizováno

Falešnou SMS zprávu o povinnosti nástupu do karantény po kontaktu s nakaženou osobou dostalo v pátek na mobilní telefon několik poslanců vládních stran ODS, TOP 09 a Pirátů. Ministerstvo zdravotnictví podá trestní oznámení, sdělil Novinkám mluvčí resortu Ondřej Jakob.

Foto: Novinky

Falešná SMS zpráva o nutné karanténě, kterou dostalo několik poslanců ODS a TOP 09.

Článek

„Pochybností ohledně této SMS zprávy bylo hned několik – stejný čas doručení, neplatný čtyřmístný kód a mobilní telefonní číslo,“ informovala mluvčí ODS Adéla Valentová.

Podle strany jde o pokus zablokovat projednání pandemického zákona, které je ve Sněmovně naplánováno na mimořádné schůzi příští úterý. Poslanci se normě měli věnovat již tento týden, zákonodárci hnutí SPD ale bod vetovali. SPD už avizovala, že bude vládní novelu obstruovat.

Sněmovna zatím novelu pandemického zákona neprojedná

Domácí

„Karanténa by naši práci ohrozila, především projednání pandemického zákona příští úterý. Ve stejném okamžiku mi psali kolegové z klubu, že jim přišla stejná SMS zpráva. Vzhledem k tomu, že jeden z kolegů, který tuto zprávu také obdržel, je již týden doma nemocný, a s ohledem na skutečnost, že karanténa by nám všem znemožnila hlasování o pandemickém zákoně, pojala jsem podezření o tom, že se jedná o provokaci,” uvedla místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS Eva Decroix.

Zpráva podle ní obsahuje neplatný čtyřmístný kód, který mají všichni adresáti stejný. Zároveň byla zaslána z mobilního čísla, ne z čísla hygienické stanice.

Novela zakotví do SMS unikátní kontrolní kód

„Právě proto, aby k podobným útokům nemohlo docházet, pracujeme s kolegy na úpravě předloženého pandemického zákona tak, aby zaslaná SMS obsahovala unikátní kód, díky kterému bude možné na stránkách krajské hygienické stanice ověřit, že zprávu opravdu zaslala krajská hygienická stanice. Tato úprava bude vložena do zákona pozměňovacím návrhem během projednávání pandemického zákona,“ doplnila.

Kromě některých poslanců ODS a TOP 09 přišla falešná SMS také předsedovi poslaneckého klubu Pirátů Jakubu Michálkovi, potvrdil Novinkám.

Fiala: Novela pandemického zákona bude platit jen letos

Domácí

„Prověřili jsme to, jde o evidentní podvrh, jde o útok na pandemický zákon a boj s covidem, zvážíme další právní aspekty této činnosti a podle toho učiníme právní kroky, podáme i trestní oznámení,” sdělil Novinkám Jakob.

Správnou verzi SMS podle něj může každý najít na portálu www.covid.gov.cz či se obrátit na linku 1221.

Podle šéfa SPD Tomia Okamury se autoři falešných SMS nejspíš snažili upozornit na problematiku pandemického zákona. „Zřejmě poté, co Fialova vládní koalice ignorovala naše námitky ohledně nesmyslnosti a protiústavnosti vládního pandemického zákona, kterým chce vládla omezit ústavní práva a svobody občanů, se někdo rozhodl ukázat hloupost některých paragrafů v praxi. Doufejme, ze vládním poslancům dojde, co za hrozný paskvil zplodili,” napsal ve vyjádření pro deník Právo.

Sporná novela

Novela pandemického zákona, kterou zablokovali poslanci SPD, ale výhrady k ní mají i představitelé hnutí ANO, předpokládá, že protikoronavirová mimořádná opatření vydaná podle pandemického zákona budou moci zahrnout širší okruh činností než teď. Úřady budou moci nařídit testování na covid-19 také například podnikatelům, studentům, žákům a předškolákům, nejen zaměstnancům a jiným pracovníkům.

Vládní koalice Spolu, Pirátů a STAN se domluvila na tom, že by platnost pandemického zákona měla skončit s letošním rokem, řekl ve čtvrtek v Českém rozhlasu Radiožurnálu premiér Petr Fiala (ODS). Vláda původně navrhla, aby bylo možné vydávat mimořádná opatření podle tohoto zákona neomezenou dobu.

Anketa

Ověřovali jste si, zda SMS informující vás o karanténě/izolaci, je pravá?
Ano, kontroloval/a jsem to na uvedeném webovém portálu.
10,2 %
Ano, srovnával/a jsem SMS s tou, kterou jsem vyhledal/a na internetu/v médiích.
4,7 %
Ne, SMS vypadala důvěryhodně.
85,1 %
Celkem hlasovalo 1668 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám