Hlavní obsah

Poslanci odložili zákon pro lepší dostupnost léků. Ministr je nepřesvědčil

Novinky, ren, tov

Nesehnali jste lék, který hradí pojišťovna, v lékárně? Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) prosazuje, aby výrobci museli zajistit dodávku léků do lékáren do dvou dnů. Poslanci zákon ale v pátek nepodpořili, jednání přerušili a zabývat se jím budou zřejmě na další schůzi v lednu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Cílem zákona je zajistit a zlepšit dostupnost léků v České republice,” hájil zákon ministr zdravotnictví Adam Vojtěch s tím, že se inspiroval na Slovensku.

První z věcí, které zákon prosazuje, je tzv. emergentní systém objednání. Ten výrobcům ukládá povinnost zajistit dodávku léku do lékáren do dvou dnů. Týká se však pouze léků hrazených z veřejného zdravotního pojištění a předepisovaných na recept.

Zákon také chce primárně zajistit dostupnost léků v Česku a až následně je vyvážet do zahraničí.

Výhrady malých lékáren

Proti zákonu se ale podle ODS staví například drobní lékárníci. „Mám celou řadu velmi vážných odezev od lékárníků, kteří už teď upozorňují na nedostatek léčiv, a systém by to podle nich mohl ještě prohloubit,” kritizoval návrh zákona poslanec ODS Martin Kupka.

Léky v Česku nejsou drahé, proto mizí v cizině, říká ministr zdravotnictví

Ekonomika

Podle Vojtěcha ale zákon přinese možnost trestat výrobce ve chvíli, kdy lék do ČR nedodají. „Dává odpovědnost výrobci, že léky v ČR budou dostupné. Jsou tam i výrazné sankce, které v současné době neexistují,” reagoval na Kupku Vojtěch. Dodal, že zákon nebude podle něj znamenat nedostatek léků, ale naopak ho vyřeší.

Poslanci by se k zákonu mohli vrátit na příští schůzi Sněmovny, která bude v lednu.

Chybí panadol a paralen

Novelu zákona, která má zajistit dodávky léků, sliboval ministr zdravotnictví Adam Vojtěch v rozhovoru pro Novinky už loni v listopadu. Tehdy věřil, že se zákon podaří schválit co nejdříve v průběhu letošního roku.

V Česku je nyní akutní nedostatek léků na bolest a zvýšenou teplotu pro miminka v podobě čípků panadol a paralen. V minulosti v lékárnách dlouhé měsíce chyběla třeba oblíbená mast framykoin nebo některé léky na deprese a nemoci srdce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám